high sky restaurant prague oblaca

Het is haast een vanzelfsprekendheid dat in een Europese wereldstad alle populaire toeristische restaurants zich bevinden rondom een markt, die meestal het middelpunt van de stad is. Ook in Praag is Staroměstské náměstí (Oud Stadsplein) het wild kloppende toeristenhart, waar jede gebruikelijke toeristenrestaurants vindt. That Guy From Rotterdam zocht de restaurants in Praag waar de locals graag heen gaan. 

cosy street in prague wine bar

Om uit eten te gaan, kun je Staroměstské náměstí beter mijden. Het is er relatief duur (nog steeds spotgoedkoop hoor, daar niet van) en voor de sfeer hoef je het ook niet te doen. Tenzij je van massatoerisme houdt. Als je een klein kwartiertje loopt vind je een veel leukere wijk en voor je het weet zit je tussen de lokale bevolking achter een fatsoenlijk bord eten voor de helft van de toeristenprijs.

restaurant prague naso maso

Naso Maso

Tijdens een avondwandeling belandde ik namelijk op Dlouhá, een lange straat waar jonge werkenden zich verschansen bij Naso Maso. Dit restaurant ziet eruit als een slager met statafels, maar op de een of andere manier werkt het gewoon. Verderop in de straat zitten andere populaire restaurants en bars zoals Lokal en Fish & Chips; niet heel Tsjechisch, maar wel een erg fijne plek om wat te eten.

Lokal

Lokal

Om de hoek, op Kozi 13, ligt een populaire gay bar: Kafirna u ceskeho pana. Deze hippe bear- en daddy bar trekt weinig BelAmi-twinks aan, maar de woest ogende barman mag van mij eindeloos mijn glas vol schenken.

-> Ontdek gay bars en clubs in Praag: ‘De zwoele nachten van gay Praag

high sky restaurant prague oblaca

Wil je uit eten op een bijzondere plek, ga dan naar Oblaca. Deze voormalige televisietoren staat op de 2e plaats in de top 10 lelijkste gebouwen ter wereld, maar ik moet bekennen dat ik een enorm zwak heb voor architectuur uit de jaren ‘60 en ‘70. (Vandaar dat ik Düsseldorf waarschijnlijk ook zo leuk vond.)

oblaca restaurant 66 meters tall tv towerDe Zizkov-toren is een product uit de communistische hoogtijdagen. Tegenwoordig is het aan de buitenkant voorzien van een kunstwerk van David Cerny. De zwarte babies kruipen omhoog langs de toren en volgens sommigen spant dit de kroon op het gebouw.

Of je het nu mooi vindt of niet, aan de binnenkant is de toren omgebouwd tot een stijlvol restaurant vanwaar je een fantastisch uitzicht hebt op Praag. Het eten is er goed en de wijnkaart uitgebreid. Een aanrader dus!

Neem je rozen mee voor je date?

Bij Oblaca proberen romantische jongens indruk te maken op hun meegebrachte date. Let maar eens op hoe vaak een meegebrachte roos in een vaas op de tafel wordt gezet. Neemt de vrouw de roos naderhand mee, dan zit de jongen gebeiteld. Toch een leuk schouwspel als je het uitzicht beu bent.

Gay Praag

Iets ten zuidwesten van de oude markt ligt een andere populaire straat om te eten: Betlemska. De restaurants hier zitten iets boven het midden segment en de sfeer in de straat is een stuk rustiger en statiger dan de toeristenmassa verderop.

Gay friendly bar en restaurant Erra heeft een hippe uitstraling en het menu is verrassend veelzijdig voor de omvang van de zaak. De mango met kipsalade ging er in elk geval goed in na een lange dag wandelen.

Ben jij al in Praag geweest? En zo ja, welke restaurants zou jij aanraden?