postojna-cave-overview-large-hall

Als klein jochie droomde ik van ontdekkingsreizen en kastelen. In Postojna was het dan ook alsof een jongensboek vol avonturen tot leven kwam. We kwamen er zelfs echte draken tegen!

Meer over Slovenië lees je in de artikelen over de groenste hoofdstad van Europa, Ljubljana en de azuurblauwe rivieren in de Soca Vallei Verrassend genoeg ontdekten we ook een prima wijnstreek, nét over de grens met Italië. En je kunt in Slovenië ook prima eten.

cave creature Proteus-Anguinus olm slovenian dragon slovenia postojna

Hoewel ik dol ben op citytrips met hippe clubs en goede hamburgers, heb ik ook een enorm nerdy kant. Zo kan ik in een kasteel, inclusief martelkelder, urenlang fantaseren over de leefwijzen van vroeger. 

Ook ga ik graag op ontdekking in een grot waar miljoenen jaren oud gesteente een landschap maakt, dat lijkt op druipzand. Geen idee waarom het me zo aantrekt, maar het voelt altijd alsof ik loop door een spannend jongensboek.

De nr. 1 attractie van Slovenië: Postojna

Zoals al beschreven in eerdere blogposts is Slovenië een onverwachte ontdekking, die je makkelijk bereikt vanaf Venetië. In ‘Verrassend west Slovenië’ verbleven we op uitnodiging van Mijn Slovenië in Slap, nabij Vipava. Op 20 minuten hier vandaan (op weg naar de hoofdstad Ljubljana) passeren we Postojna Cave.

Het grottenstelsel van het plaatsje is wereldberoemd en de nummer 1 attractie van Slovenië! Het is zelfs de oudste toeristische grot ter wereld en dat zie je gelijk als je naar binnengaat via de poort uit 1866.

postojna-cave-entrance-gate-1866

Een treintje je brengt je met een rotvaart 2 kilometer diep de grot in, die in totaal 24 km diep is. Van daar wandel je door een prachtig uitgelicht natuurspektakel. Alex leerde me er het verschil tussen stalagtieten (de hangende druipsels) en stalagmieten (de torentjes).

-> Tip: boek een persoonlijke gids, zodat je een route loopt zonder de drukke menigte.

train postojna cave

postojna-cave-slovenia-gay-travel

iconic-minerals-postojna-cave-natural-wonder

postojna-bacon-striped-stalagtites

postojna-cave-slovenia

Tijdens de tocht leer je ook dat koraal sneller groeit dan een stalagmiet. En zie je de indrukwekkende concerthal waar de imposante kroonluchter herinnert aan voorbije tijden. De meterslange baconstrips die aan het plafond hangen en blijken gordijntjes-stalgtieten.

Draken in het echt

Proteus cave creature

Vivarium Postonja

Voordat je de grotten achter je laat om naar het kasteel van Predjama te gaan, is het de moeite om het Vivarium naast de grotingang te bezoeken.

Je ziet er hoe miljoenen jaren evolutie heeft geleid tot een dierenrijk van Pokémon-achtige albinowezens, die nooit het daglicht hebben gezien. De bekendste is proteus anguinus, ofwel de Sloveense draak. ‘Proteus’ heet in de volksmond gewoon ‘olm’. Deze water salamander is volledig blind, is een krappe 30 cm lang en wordt ouder dan de wetenschappers die ‘m tot nu toe hebben bestudeerd. 

Na een bezoek aan het vivarium en museum over de grot, pakten we de auto om naar een heus ridderkasteel te gaan. Tip: koop een combiticket voor € 32,-.

Lees verder over het Predjama kasteel ->

gay travel blogger Live Like Tom Slovenia