Gay Beach Ibiza Platja Des Cavalet cruising dunes

Stille stranden, verlaten dorpjes en altijd plek in een restaurant; vakantie ná Corona is bijna net zo idyllisch als het in de reisgidsjes staat omschreven. Zelfs het vaccinatiepaspoort verandert daar niets aan. Ben je klaar om te genieten of wordt het afzien?

Vorig jaar ging ik na de eerste lockdown naar Venetië. Heerlijk rustig was het, in de derde week van juni 2020. Inmiddels heb ik ook Portugal, Milaan, Deventer, de Veluwe en Ibiza (juni 2021) aan mijn rijtje bestemmingen toegevoegd. Voor een jaar met beperkte mogelijkheden is 5x op vakantie nog best een aardige score. 

Helaas begint ook pijnlijk duidelijk te worden dat vakantie in het post-Corona-tijdperk alles behalve onbezorgd is. En leuker is het er ook niet op geworden. Een jaar lang reizen met aangescherpte maatregelen begint namelijk duidelijk z’n tol te eisen voor de toerisme-industrie. Het spijt me als ik je de beloofde ‘alles wordt weer langzaam normaal’-droom om zeep help, maar het wordt voorlopig niet meer zoals het was. 

Veilig op vakantie: Waar ga je heen?

De allereerste uitdaging voor een fijne vakantie, is het vinden van een bestemming. Op Nederland Wereldwijd vind je de meest actuele reisadviezen. Kom je terug uit gele en groene landen, dan hoef je ter plekke geen coronatest te laten doen en ook niet in thuisquarantaine. Voor de andere landen geldt doorgaans dat dat wel moet. 

Voor je heenreis moet je wel een negatieve testuitslag laten zien. En elk land heeft weer een eigen manier van extra invoerbewijzen. Voor Spanje moet ik bijvoorbeeld behalve de max 72 uur oude testuitslag ook een extra QR-code in een app laten zien, die je krijgt na het invullen van een verklaring die je maximaal 24 uur van tevoren invult waarvoor je het stoelnummer van je vlucht nodig hebt. Allemaal schijnveiligheid natuurlijk, want als je het virus oploopt, is het pas na 4 tot 7 dagen meetbaar. Heb je je administratie op orde, dan kan je vakantie beginnen.

Goed nieuws: je komt helemaal tot rust

Als je even tot rust wilt komen, dan is een vakantie in het buitenland op dit moment absoluut aan te raden. Zelf zoek ik graag de rust op en ik ben dol op vakantiefoto’s zonder andere mensen erop. Check m’n Instagram-pagina maar: al jaren doe ik alsof ik echt in m’n uppie ergens ben. En pas sinds vorig jaar is dat ook echt zo. 

Ik hoef nu niet meer 10 minuten te wachten op een gelukzalig moment waarop geen toerist te zien is. Nee hoor, ik kan de hele dag foto’s schieten en geen mens tegenkomen. Het anders bomvolle Venetië was vorig jaar na de eerste lockdown nog echt leeg. Maar ook het anders drukke Ibiza is een jaar later nog steeds grotendeels toeristvrij. En dat zal het nog wel even blijven ook. Zelfs veel Adults Only hotels zijn nog niet eens open. 

Het was in eerste instantie zelfs nog wel leuk, geef ik toe. Het reisgidsje was duidelijk geschreven in een andere tijd. Er stonden zinnen in als ‘parkeerplek zoeken’, ‘reserveer van tevoren je plek bij dit restaurant’ en ‘lange rijen’. Niets van dat alles is nog waar. De winkelstraten zijn leeg (veel winkelpanden ook), de stranden zijn allesbehalve druk, restaurants zijn blij als je spontaan komt aanwaaien en welke wandeling je ook gaat doen; je komt waarschijnlijk een handjevol andere toeristen tegen. En dat creëert gelijk het eerste echte probleem.

Weinig te doen

Doordat de regels in elk land anders zijn, is het moeilijk in te schatten wat er wel of niet te doen is. Op dit moment geldt er bijvoorbeeld nog een avondklok op Ibiza, dus clubs zijn gesloten. Maar ook musea zijn dicht en door het geringe aantal bezoekers zijn ook veel winkels, duikscholen en andere uitjes gesloten. Zelfs voor iemand als ik, die prima zonder geregisseerd vertier kan, is het soms lastig om te bedenken wat je dan wel kunt gaan doen. Zeker als het een dag geen strandweer is. Zelfs als je wel iets gevonden hebt om te doen, dan nog stuit je op een volgend probleem.

Everybody happy?

De mondkapjesplicht is in veel landen strenger dan in Nederland: in veel openbare ruimtes moet je de katoenen muilkorf op. Dat is niet alleen heel irritant, het ontneemt je ook letterlijk een hoop plezier. Want lachende gezichten maken je blij en zelfs zonder geluid kunnen lippen al veel zeggen. Anno 2021 zie je tijdens je vakantie zelden lachende gezichten en ken je van het bedienend personeel alleen de ogen. Dus geen betoverende glimlach meer van die leuke man of vrouw. 

Zoals je misschien thuis ook al hebt gemerkt, zijn mensen ook een stuk minder uitbundig: ze praten minder hard (90% van de tijd is dat een zegen), maar lachen dus ook een stuk minder. En de term ‘aanstekelijke lach’ is nu natuurlijk helemaal uit den boze. Het leggen van sociaal contact is in elk geval een stuk minder vanzelfsprekend geworden; iedereen houdt toch gepaste afstand en zelfs al zou je dichterbij willen komen: jullie tafels staan verder uit elkaar dan goed is voor je sociale contacten.

Niet gezien worden

Je uitgebreid opdoffen voor een avond uit, is voor veel mensen een deel van de pret van uitgaan. Maar als je minder uit kunt gaan en er ook veel minder mensen zijn, ga je je wel afvragen voor wie je het allemaal doet. ‘Voor jezelf’ is dan het ‘Happinez’-antwoord. En dat klopt ook helemaal. De kans is namelijk heel groot, dat je de enige bent op dat uberhippe terras. Maar waarom zou je nog een tientje neertellen voor een hippe frappucino met rauwe chocola, als er niemand is om daarmee je sociale status te bevestigen? Behalve dan je Insta-vrienden.

Wat mij betreft is dit echter een pluspunt van post-Covid-travel. Je kunt nu ook gewoon voor anderhalve euro een koffie drinken bij een kleine lokale ondernemer die minder tijd besteedt aan z’n social media. Hopelijk heeft dit een zelfreinigend vermogen op de toeristenhoreca. 

Zelfquarantaine of sociaal isolement?

Tot nu toe klinkt het dus allemaal erg relaxed, nietwaar? En zolang je temperatuur, die zo’n 5x per dag wordt gemeten bij winkels en restaurants, goed is, is er weinig aan de hand. Maar wat als je na een voedselvergiftiging even wat verhoging hebt. Dan kun je dus nergens meer naar binnen, zelfs in het restaurant, de gym of bar van je hotel ben je niet meer welkom. Als je een huis hebt gehuurd, dan merk je daar weinig van. Het nadeel daarvan is dan weer dat je zelf bij moet houden of regels veranderen en of je misschien alsnog een sneltest moet doen voordat je huiswaarts gaat.

Gaat het vaccinatiepaspoort ons weer terugbrengen naar normaal? 

Nee, absoluut niet. Er komen voorlopig alleen maar meer regels bij. Ambtenaren en politici zijn namelijk goed in het bedenken van nieuwe regels, maar niet in het afschaffen ervan. Dat zou gelijkstaan aan je ongelijk toegeven en we weten inmiddels dankzij talloze affaires en parlementaire enquetes dat niemand bij onze overheid dat kan. 

De Coronacheck-app wordt ons opgedrongen en krijgt steeds meer nieuwe functies en toepassingen en voor je het weet, kun je de deur niet meer uit zonder. En per land zul je lokale varianten moeten downloaden. Er hoeft maar ergens een klein foutje te worden gemaakt en je zit opgesloten in je hotelkamer en je verzekering betaalt je niets terug.

Vrij verkeer in Europa is voorbij. En de onbezorgde vakantie ook. Voor diegenen die het allemaal wel mee vinden vallen: veel plezier. Persoonlijk ben ik toe aan een opstand, waarmee we deze regelzucht en schijnveiligheid omverwerpen. Ik wil weer een aanstekelijke lach kunnen horen en zien. Weer in een vol restaurant zitten en moeite doen om een verlaten steegje op de kiek te zetten. Het was allemaal niet ideaal, maar wél normaal.