Vakanties zijn eindig en herinneringen vervagen. Gelukkig heb je altijd één document bij je waarmee je herinneringen kunt sparen: je paspoort. Binnen de EU levert het tegenwoordig weinig op. Daarbuiten wordt echter nog volop gestempeld, geplakt en geniet. Toen ik van de week mijn paspoort ging verlengen, kwamen herinneringen boven aan de plekken waar de stempels worden gezet. Grensovergangen zijn namelijk niet de meest fotogenieke plekken en fotograferen is er vaak zelfs verboden. De stempels in mijn paspoort waren echter een tastbaar bewijs aan die bijzondere momenten, die ik nooit in mijn Facebook-foto-albums terugzie.

Zo herinnerde ik met het roodharige meisje van de Canadese douane dat me minutenlang ondervroeg over mijn beweegredenen om bij wildvreemden te gaan overnachten zonder een concreet reisplan. Het begrip ‘couchsurfing‘ was nog niet tot haar doorgedrongen. Het feit dat ik 3,5 kg stroopwafels bij me had voor mijn hosts, vond ze ook wat vreemd, maar uiteindelijk mocht ik toch het land in.

In Israel zijn de grensbewakers getraind in het streng kijken en op indringende wijze stellen van vragen. In combinatie met het feit dat het 6 uur ’s morgens was toen ik de grens passeerde, maakte het dat ik me niet heel erg welkom voelde. Amerika maakt het daarentegen iets minder persoonlijk door met een irisscan en digitale vingerafdrukken je het gevoel van controle te geven, terwijl de medewerkers er bij zitten alsof ze liever werkloos waren gebleven. Terecht: ze moeten de hele dag werken in een omgeving waar een USA-promotiefilm met een Hollywood-soundtrack meer weg heeft van een Disney-attractie dan een grenspost.

Op tijd vernieuwen!

Deze herinneringen kwamen allemaal weer boven toen ik mijn paspoort moest verlengen. Eigenlijk was het nog 9 maanden geldig, maar omdat ik binnenkort wat langer wegga, valt mijn terugreisdatum binnen de ‘6 maanden geldigheid’ die de meeste landen eisen. Daar had ik even niet aan gedacht. Gelukkig kon ik door een aardige dame het stadskantoor van de Gemeente Rotterdam met een spoedafspraak terecht.

Eenmaal aan de balie kreeg ik te horen dat op mijn pasfoto mijn hoofd te klein was afgebeeld. Daarom moest ik zelfs binnen deze spoedafspraak nog een extra spoedje doen: een nieuwe pasfoto laten maken. Enkele dagen later had ik mijn fonkelnieuwe paspoort in handen. De nieuwe foto is dramatisch slecht en de komende 5 jaar zal ik dus moeten leven met een verschrikkelijke versie van mijzelf. Het zij zo.

Stempeltjes sparen én bewaren

Mijn zorgvuldig gespaarde stempels van onder andere Canada, Thailand, Jordanië, Israel, Egypte, de Verenigde Staten, Costa Rica en Turkije wil ik natuurlijk bewaren. Gelukkig mag dat: gewoon even vragen bij het loket als je je paspoort ophaalt. Ze maken het oude paspoort ongeldig en je krijgt vervolgens je herinneringenboek terug.

Ga je binnenkort op reis of moet je je paspoort verlengen, let dan even op de volgende zaken:

  • Check de geldigheidsdatum van je paspoort
  • Controleer hoe lang je paspoort geldig moet zijn op je bestemming
  • Hanteer voor de geldigheidsperiode je terugreisdatum
  • Paspoort vernieuwen? Check of je kunt binnenlopen bij je stadskantoor of dat je via internet een afspraak moet maken
  • Zorg dat je pasfoto is gemaakt volgens de voorschriften

Tip: heb je een dag waarop je je fantastisch voelt, laat dan een pasfoto maken! Dan voorkom je dat je net als ik 5 jaar lang tegen een niet-uitgeslapen gezicht moet aankijken.