
Tijdens een 48 uur trip naar Leeuwarden stuitte LiveLikeTom op twee verrassende tentoonstellingen. En hoewel de 48 uur Leeuwarden binnenkort in een complete blogpost verschijnt, zijn ‘Oud Geld’ en ‘Op De Thee’ op zichzelf al een reden om naar de Friese hoofdstad te reizen. Daarvoor moet je wel snel zijn, want beide exposities zijn nog maar kort te zien. En daarom ook een aparte post ter inspiratie. Voor als je een weekendje weg wilt, maar nog niet weet waar naartoe.
Qua musea en exposities zit je goed in Leeuwarden. Niet voor niets is het in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa. Eerder zorgde deze titel voor een complete renaissance van het nieuwe Rotterdam, dat in 2001 Culturele Hoofdstad was. Of Leeuwarden ook zo’n opleving mee gaat maken, moet nog blijken. In elk geval grossiert de stad in hoogtepunten uit de gouden tijden van weleer. De voorouders van ons huidige koningshuis drukten hun stempel op de voormalige hofstad en die is goed te merken in het Fries Museum en het Princessehof. Twee van de huidige tentoonstellingen zijn de moeite van het bezoeken zeker waard (en dan kun je mooi de overige tentoonstellingen meepakken.)
Oud Geld – roddel en achterklap uit de Gouden Eeuw
Of je nou wel of niet van Jort Kelder houdt, zijn introductie op de tentoonstelling ‘Oud Geld – ons kent ons in de gouden eeuw’ is een goed begin van één van de vermakelijkste expo’s die ik dit jaar heb gezien. Kort en krachtig wordt de situatie van 5 hoofdpersonen geschetst en wat hun doel was: macht en aanzien verwerven óf behouden. Maar wie schudt de kaarten tussen het oude en nieuwe geld in de Gouden Eeuw? Dat ontdek je na de introductie. Origineel vormgegeven zalen voeren je via verhalen, roddels en achterklap langs oude en nieuwe museumschatten. Zo sta je ineens in een zaal vol portretten waar als een hoorspel de roddels over de afgebeelde personen tijdens een begrafenis voorbij komen. In een andere zaal zie je gadgets uit de Gouden Eeuw samen met die van nu en snap je ineens waarom een oud horloge eigenlijk in een museum thuishoort. Net als een iPod. Zonde eigenlijk dat ik dat ik deze tentoonstelling nu pas heb ontdekt, want hij is al sinds 2013 te zien in het Fries Museum. Maar goed, je hebt nog tot en met 30 augustus om ‘m te gaan zien.
Tip: voordat je naar de volgende tentoonstelling gaat, eet even bij Café Thús in het Fries Museum; heerlijk eten, heerlijke plek en vooral ook lekker makkelijk omdat het in het museum zit.
Op De Thee – onze koning heeft het van geen vreemde
Iets verderop in de sta vind je het voormalige paleis van Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje Nassau, die in Leeuwarden ook wel ‘Marijke Meu’ (tante Marijke) werd genoemd. Zij is een directe voorouder van onze huidige koning Willem-Alexander en als je haar paleis betreedt ontdek je dat ons Koningshuis altijd al van luxe heeft gehouden. Als Wim-Lex zijn paleisje voor een aardige duit laat verbouwen, kijk dan niet gek op als hij ook kiest voor een luxe behangetje. Maria Louise had in haar theekamer in elk geval met goud beschilderd leerbehang aan de wandjes. De intacte theekamer is te zien in het paleis dat inmiddels is omgedoopt tot Keramiekmuseum Princessehof. Van tevoren kon ik me weinig voorstellen bij een museum over aardewerk, maar ik moet bekennen dat ik aangenaam werd verrast. In de eerste plaats door de tweede verdieping van het museum. Daar zie je kunstwerken van hedendaagse kunstenaars en de werken van Eduard Hermans en Adriaan Rees zouden niet misstaan in MoMa of Astrud Fearnley Museet. Maar ook de tentoonstelling ‘Op De Thee’ verraste me. Als echte koffieliefhebber benijd ik theeliefhebbers vooral op de rijke culturele geschiedenis van de theecultuur. Koffie heeft een verhaal, maar dat gaat meestal over Fair Trade, slaven en boontjes (of tegenwoordig over slow-coffee en cold brew). Maar thee, daar bouw je een ceremonie omheen, met theeserviezen en statussymbolen. En al dat porselein werd vroeger gewoon tussen de losse thee verscheept, zodat het niet zou breken. Duurzaam verpakkingsmateriaal avant-la-lettre! Voor zulke eye-openers moet je dus snel naar Friesland, want de tentoonstelling ‘Op De Thee’ is nog maar te zien tot en met 5 juli aanstaande!
Binnenkort dus meer over onze 48 uur Leeuwarden en welke plekken je niet mag overslaan. Zeker niet nu de stad Hoofdstad van de Smaak is. De Friese Foodtour en eten in het sterrestaurant Élevé zullen dan ook zeker niet ontbreken in die post!
Laco was overigens ook mee en die klikte aardig wat plaatjes voor z’n eigen blog TheFoodJourney. Volg je hem al op Instagram en Twitter?
Ben jij al in Leeuwarden geweest?
Noot: de inspiratie voor 48 uur Leeuwarden komt van Merk Fryslan. Ze gaven LiveLikeTom de vrijheid om de stad te ontdekken en er een eigen oordeel over te vormen en faciliteerden de trip. De bijdragen zijn niet betaald.