Landekpark-Ostrava-minery-park-hiking-green

Ostrava is de derde stad van Tsjechië en heeft een rijk verleden. Als industriestad was het de pompende motor van het Tsjechië-Slowakije onder de rode vlag van het communisme. Tegenwoordig timmert de stad aan de weg als cultuur-hotspot, met het indrukwekkende ‘Vítkovice’ als modern icoon. Maar is er ook zoiets als gay Ostrava?

liveliketom serge dutch gay travel blogger ostrava

Tsjechië heeft me al aardig verrast. De hoofdstad Praag is op slechts anderhalf uur vliegen bij uitstek een stad voor een weekendje weg. De sprookjesachtige heuvellandschappen vol kastelen in het Boheems Paradijs bleken juist een prachtig decor voor een actieve vakantie vol klimmen, klauteren, hiken en mountainbiken.

-> Lees meer over een short break: ontdek het Boheems Paradijs of: Praag per Segway

Dat ik een krappe maand later wederom naar Tsjechië zou vliegen om een heel nieuw gebied te ontdekken, had ik niet verwacht. Maar soms gebeuren die dingen. 

Ik kreeg bovendien de kans om naar Ostrava te gaan, waar 2 lezers van LiveLikeTom eerder dit jaar naartoe mochten. Wil je weten waarom, lees dan deze blogpost.

Landekpark - Ostrava

Landekpark – Ostrava

Ostrava – cultuurhart in het oosten van Tsjechië

De derde stad van Tsjechië was decennialang het kloppende hart van de oost-Tsjechische economie. De kolenmijnen voorzagen grote en verre broer Rusland in de communistische jaren van de broodnodige brandstof. De staalfabrieken creëerden volop werk voor de florerende auto-industrie van omliggende gehuchten. Maar hoe overleeft zo’n stad nieuwe tijden?

Ostrava likt nog steeds de wonden van het einde van een industrieel tijdperk. Op de littekens van die oude economie groeit nu een fragiele nieuwe laag van cultuur.

Het voelt westers in het oosten van Tsjechië. Pril nog. Er hangt een vibe in de lucht, die borrelt van potentie. Je ruikt het en voelt het, en als je tussen je wimpers doorkijkt, zie je het al glinsteren.

Vítkovice gay ostrava colours festival

Stap in het industriële verleden van Ostrava

De voormalige kolenmijn is nu veranderd in museum Landekpark. Met een lift ga je de bovenste laag van de mijn in en ontdek je met een helm op de wereld die decennialang de werkplaats was van duizenden mannen. 

In het Rescue Center zie je hoe de levens van mijnwerkers gered werden met apparatuur die op een gemiddeld fetisjfeest niet zou misstaan.

miner statue landekpark ostrava czech republic

liveliketom gay travel blogger in czech republic

Bruisend cultuurhart Vítkovice

Waar Landekpark nog meer een familiemuseum is, ontpopt Vítkovice zich als een broedplek voor nieuwe cultuur. De voormalige staalfabriek huisvest in de Bolt Tower een de koffiebar en uitzichtplatform.

De rest van het terrein is een speelplaats geworden voor street art en festivals, zoals het groots opgezette Colours of Ostrava.

ostrava Vítkovice industrial cultural colours of ostrava

Bolt Tower Vitkovice Ostrava

De Bolt Tower met een prachtig uitzichtplatform

 

view from Bolt Tower Vitkovice

Uitzicht vanaf de Bolt Tower

In Nederland zouden we zoiets vergelijken met de NDSM-werf. Maar Vítkovice is net een tikkeltje ruiger, rauwer en fascinerender. De rondleiding over het terrein is een aanrader.

Ook fraai is de art-deco stadhuistoren, die de hoogste van het land is. Vanaf de toren heb je prachtig uitzicht over de wijde omgeving en zie je de duidelijk de transformatie van grijs industriegebied naar groene stad in de heuvels.

city hall ostrava tallest tower czech republic

Tref je het niet en regent het, dan kun je je troosten met de gedachte dat er een grote shoppingmall is waar alle internationale merken te vinden zijn. Ben je meer van de musea, dan heeft Ostrava (en de wijde omgeving) een hoop musea die de historie belichten.

De Gallery of Graphic Arts in Ostrava’s House of Fine Arts is een prettige uitzondering hierop; zij hebben een collectie grafische kunst die regelmatig wordt uitgebreid.  

Rondreizen in Tsjechië

Vanuit Praag is het makkelijk afreizen naar andere delen van Tsjechië. De trein brengt je razendsnel naar grote steden. Zo pakte ik ‘s morgens om 7 uur de trein richting Ostrava, die in zo’n 3,5 uur naar het oosten van het land raast.

Met de RegioJet kost je die treinreis een schamele € 17,-. Let wel: dat is Business Class, inclusief koffie, thee en supersnelle WiFi!

Met de ietwat snellere Pendolino kun je voor ongeveer 10 euro ook al een enkele reis hebben, die zo’n 30 minuten korter duurt. Ook dit keer weer inclusief WiFi.

sushi on the train from prague to ostrava

Sushi in de trein…best fijn

Geen paniek: er is overal WiFi

Sowieso heb je qua WiFi niets te klagen in Tsjechië: overal waar ik ben geweest was gratis, snel internet beschikbaar zonder inlogcodes. Daar kunnen we in Nederland nog een voorbeeld aan nemen!  

Ontdek gay Ostrava, lees verder

Wil je uitgaan in Ostrava, dan hoef je niet lang te zoeken voor hetero zaken. Gay bars zijn er ook te vinden. Over het uitgaansleven in Ostrava lees je meer in deel twee van deze post: Gay bars in Ostrava, jawel ze zijn er!

Lees verder ->

Is Ostrava iets voor jou?