organise-backpack
Hoe kan het toch dat je voor een weekendje Barcelona altijd meer in je trolley hebt zitten, dan wanneer je drie weken rondtrekt door een wazige bestemming op 15 uur vliegen van huis? Ik heb mezelf die vraag al tientallen keren gesteld als ik bij het inchecken het gewicht van mijn bagage zag. Inmiddels weet ik dat het grootste verschil zit in de hoeveelheid hippe kleding die je inpakt. Ga je een weekend weg, dan wil je er gewoon goed uitzien als je uitgaat, naar het strand gaat of door een museum hobbelt. Ben je drie weken intensief aan het rondtrekken, dan liggen de prioriteiten ergens anders. Desalniettemin kun je met deze backpack-inpaktips ook prima uit de voeten als je een trolley inpakt voor een luxe weekend weg.

Organiseren kun je leren

Niet iedereen houdt van backpacken. Het idee om langere tijd uit een rugzak te leven is niet erg aanlokkelijk als je gewend bent om je witte overhemden keurig gestreken op een haakje te hangen na het inchecken. Mijn allereerste backpack-vakantie was dan ook een drama. Alles wat ik nodig had, zat altijd onderin mijn rugzak en ik was vervolgens die hele zak 3 keer per dag aan het uitpluizen. Na een week in- en uitpakken stond het huilen me nader dan het lachen en ik zat temidden van mijn uitgestalde spullen te staren naar een logische plek waar ik de nagelknipper had opgeborgen. Gerommel in je rugzak is dus het laatste waarop je zit te wachten. Nu zijn er mensen die alles heel keurig kunnen opbergen en een perfect georganiseerde rugzak of koffer hebben, maar ik krijg altijd een beetje jeuk van dat soort opgeruimde types. Ik begin namelijk altijd heel opgeruimd, maar uiteindelijk wordt het toch een puinhoop. Ik moest dus iets anders bedenken om een beetje orde aan te brengen in de chaos.

backpack-north-face

Backpack, tas, trolley of koffer?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen, is waar en hoe je gaat reizen. Een trolley is perfect voor een weekendtrip, maar komt wat minder van pas in de jungle van de Amazone. Tegelijkertijd hoef je ook niet altijd een rugzak aan te schaffen als je gaat rondreizen. Tijdens mijn eerste langere trips had ik wel een rugzak bij me, maar ik kwam al snel tot de conclusie dat ik geen kampeerder of trekker ben. Mijn tas gaat meestal vanuit het hostel in een taxi of riksja en daarna in een bus of vliegtuig. De enige keren dat ik met mijn rugzak rondloop, is als ik op zoek ben naar een hostel op het moment dat ik dat nog niet van tevoren heb gereserveerd. Ik loop dus hooguit 20 tot 30 minuten per dag met mijn bagage. Daarom reis ik sinds een aantal jaren met een grote weekendtas van The North Face, waaraan ook rugzakhengsels zijn bevestigd. Bijkomend voordeel is dat ik mijn tas volledig kan openritsen en dus niet via een smalle opening aan de bovenkant mijn nagelschaartje hoef te vinden. Denk dus goed na over wat voor type reiziger je bent.

 

Plastic tasjes & packing cubes

Een bekende backpack-truc is die van de plastic tasjes. Het is nog steeds een beetje gerommel, maar door elke categorie kleding een eigen plastic tas te geven, kun je veel sneller door de inhoud van je rugzak browsen. Nu ik een paar jaar verder ben, heb ik een iets duurzamere variant aangeschaft: pakzakken. Deze luchtdoorlatende zakken, zijn voorzien van praktische ritsen en de inhoud kun je bekijken door het gaasvenster. Eagle Creek heeft een complete lijn van deze packing-cubes, maar persoonlijk vind ik ze wat prijzig. De €5,99-variant (4 stuks!) van IKEA is minstens zo goed en bevat in elk geval ook een praktische zak voor je schoenen.

pakzakken IKEA packjing cubes

pakzakken IKEA – packing cubes

Het grote voordeel van de plastic tasjes of pakzakken, is dat je spullen die je niet nodig hebt, gewoon ongemoeid kunt laten. Op die manier kreuken kledingstukken minder en belanden niet relevante spullen vanzelf in de hoeken van je koffer of onderin je rugzak.

Wat heb je echt nodig?

De belangrijkste vraag bij het inpakken van je backpack is natuurlijk wat je écht nodig hebt, want je doel is om zo licht mogelijk bepakt te zijn. Tijdens een weekendje weg zul je waarschijnlijk zoveel mogelijk combi’s meenemen. Maar wil je licht reizen, dan doe je er goed aan om te beginnen met praktische basics. Een goede spijkerbroek, een comfortabel t-shirt en een warme sweater zijn de ideale combi als je gaat vliegen. Wat je verder meeneemt, hangt af van je bestemming. Als basis kun je echter stellen dat je altijd 6 paar sokken en ondergoed nodig hebt. Verder zijn 3 lichte (en iets ruimere) t-shirts handig: als het kouder wordt, kun je die altijd nog in laagjes over elkaar aan. Heb je iets meer te besteden, dan kun je ook eens kijken naar bijvoorbeeld shirts van het merk Icebreaker. Deze zijn gemaakt van merino-wol en isoleren tegen kou en ademen juist als je het warmt hebt. Een longsleeve-shirt en een winddicht jasje komen ook altijd van pas. Een poncho neem ik zelden nog mee, omdat ik gewoon niet graag door de regen loop. De kans is zeer groot dat ik bij onverwachte hoosbuien gewoon ergens schuil. En in natuurparken delen ze vaak wegwerpponcho’s uit bij het begin van een guided tour.

Verder heb je natuurlijk een zooi kabels en electronica nodig. Omdat veel electronica inmiddels is voorzien van usb-oplaadmogelijkheid, heb je vaak aan 1 kabel genoeg. De verleiding zal groot zijn om voor elk apparaat het eigen kabeltje mee te nemen (“gewoon voor de zekerheid”), maar dat is echt nergens voor nodig. Raak je ter plekke een kabel kwijt, dan kun je eenvoudig een nieuwe kopen. Dat is altijd beter dan onnodig met 15 adapters rondlopen. Hoe je je backpack handig inpakt, zie je in onderstaande video.


“Met een paspoort en een creditcard kom je overal!”

Qua schoeisel trek ik mijn zwaarste schoenen aan tijdens de vlucht (dat scheelt weer gewicht) en liggen mijn slippers of sneakers bovenaan in mijn backpack, zodat ik die direct na de landing aan kan trekken.

Om te voorkomen dat ik mijn tas nog voor vertrek meerdere keren in- en uitpak, herhaal ik na het inpakken mijn mantra ‘met een paspoort en een creditcard kom je overal’. Uiteindelijk zijn dat namelijk de enige twee dingen die je écht nodig hebt.

Binnenkort plaats ik een nieuw artikel met daarin mijn ‘inpaklijst backpacken voor 3 maanden Zuid-Amerika’.

*Die nagelknipper bleek trouwens gewoon in het voorvakje van mijn rugzak te zitten. Dat leek me tijdens het inpakken heel erg logisch en dat was het misschien ook wel, maar op het moment dat ik hem nodig had, bleek dat ik ‘m toch beter in mijn toilettas had kunnen stoppen.

Photocredit main image: John Wiseman | Photo Backpack North Face: That Guy From Rotterdam.com