Wij Nederlanders zijn kampioen in het plannen. Nergens anders ter wereld is het zo gebruikelijk om informele koffies of lunches met vrienden ver vooruit in de agenda te zetten.

Wie spontaan bij een vriend of vriendin aanbelt, krijgt al snel een verbaasde blik. Althans zo vertelde mijn CostaRicaanse tourguide op een trek. Hij was getrouwd met een Nederlandse vrouw en elke winter (onze zomer) woonde hij in Schiebroek, waar hij nergens spontaan kon aanschuiven bij het avondeten.

Ik kon niet anders dan hem schaapachtig toelachen en beamen ‘dat dat nu eenmaal onze cultuur is’. Gelukkig kun je wat meer spontaniteit aan je eigen leven toevoegen met de 7 Dagen Planning!

Laatste ge-update: 28 oktober 2015

Totdat ik voor het eerst ging backpacken, bestond mijn leven ook uit een vol geplande agenda met afspraken die soms wel 6 weken van tevoren werd ingepland. Regelmatig had ik twee afspraken op een avond: eten met de ene vriend en daarna nog wat gaan drinken met een andere vriendin. Om van de weekenden nog maar te zwijgen!

Je kunt je voorstellen dat ik een druk schema had gepland voor 4 weken Thailand. Gelukkig was mijn allerbeste vriendin Lotte meer bereisd dan ik en had zij nauwelijks iets voorbereid. Het leek me nogal vreemd, maar omdat je toch concessies moet doen in zo’n situatie, liet ik me overhalen om haar manier van reizen ook een kans te geven.

Lotte bepaalde haar reisdoelen niet al te ver van tevoren, maar ontdekte die gaandeweg door met andere reizigers te praten. Geen geforceerde gesprekken met dat als doel overigens. Nee, gewoon in een café, restaurant of hostel aan de praat raken met gelijkgestemden en ervaringen uitwisselen.

Het bleek een fantastische tactiek: we ontdekten de mooiste plekken en bovendien ook nog inspirerende mensen met bijzondere verhalen. Al snel was ik verslaafd aan deze open houding: door niet vooruit te plannen word je flexibel genoeg om je aan te passen aan veranderende omstandigheden (het weer, een gesloten museum of een roadblock).

Bovendien geeft het een enorm bevrijdend gevoel om niet steeds bezig te zijn met wat je over drie weken gaat doen. Ongemerkt draaien de radartjes in je hoofd namelijk op volle toeren om alle afspraken te ordenen en er praktische verbanden in te vinden: “dan ben ik toevallig in de buurt, dus dan zouden we ook op die dag kunnen afspreken”.

ook populair:


gay travel blogger liveliketom


Nooit meer ver vooruit plannen!

Tijdens die allereerste backpack-trip besloot ik het roer drastisch om te gooien: ik zou nooit meer verder dan een week vooruit plannen! De realitycheck bij terugkomst in Nederland was dan ook een harde leerschool: “hoezo ga je niet over twee weken gewoon een hapje met me eten?” Het antwoord was echter simpel: “ik weet nu nog niet of daar ik op dat moment wel zin in heb.” Van dat antwoord was overigens geen woord gelogen, want ik had mezelf maar al te vaak met frisse tegenzin naar een afspraak gesleept, die uiteindelijk dan wel weer gezellig werd, maar toch.

Sommige vrienden dachten dat ik na een maand weer in mijn oude patroon zou terugvallen. En eerlijk gezegd was ik daar zelf ook bang voor. Het kostte me ook enkele vriendschappen, met mensen die weigerden hun eigen egoïsme aan de kant te zetten voor dat van mij. Maar uiteindelijk heb ik gekozen voor mijn eigen geluk en dus niet verder dan een week vooruit te plannen.

Het is ontzettend moeilijk om te smeekbeden van anderen te weerstaan, maar door je agenda niet ver vooruit vol te plannen, houd je heel veel vrije tijd over. In elk geval krijg je ook meer mentale rust, doordat je niet telkens in agenda’s moet checken of je beschikbaar bent.

Als ik vandaag een uitnodiging krijg voor een etentje over drie weken, dan weet ik dat ik kan. Maar ik besluit pas of ik daadwerkelijk ga, als ik de week ervoor zicht heb op hoe mijn week gaat verlopen. Niemand wordt namelijk gelukkig als ik doodmoe en gestresst aan tafel schuif, omdat ik na het etentje nog een deadline moet halen. Voor belangrijke gebeurtenissen zoals bruiloften maak ik natuurlijk wel een uitzondering.

Meer rust, meer vrije tijd en meer spontaniteit

Er zijn 7 simpele regels waarmee je de 7 Dagen Planning volhoud, zonder dat je al te veel vrienden verliest (of nog erger: jezelf ziet afglijden naar een bomvolle agenda).

  1. Begin vandaag met je 7 Dagen Planning. Neem van mij aan: van uitstel komt afstel.
  2. Laat reeds geplande afspraken staan en houd je eraan.
  3. Nieuwe afspraken gaan strikt volgens het nieuwe regime: alleen bruiloften van goede vrienden of familie vormen een uitzondering. Handig om te weten, is dat de andere uitzonderingen (geboorte en overlijden) bijna nooit ver van tevoren bekend zijn.
  4. Vertel iedereen ook waarom je dit doet: een lege agenda geeft meer rust, meer vrije tijd en meer spontaniteit.
  5. Als je eenmaal aan de 7 Dagen Planning gewend bent, zal je opvallen dat je steeds vaker vrije momenten hebt om met mensen af te spreken. En nog verrassender is het als je vrienden opbelt om de volgende dag iets te gaan doen, ze vaak nog enthousiast reageren ook. Blijkbaar bestaat de helft van die volgeplande agenda’s alleen als je ze naast elkaar probeert te leggen om een datum te prikken.
  6. Geniet van de momenten waarop je flexibiliteit goed van pas komt: een onverwacht leuke voorstelling in de Last-Minute, een spontaan weekendje weg of gewoon de zon die plotseling doorbreekt.
  7. Kijk of je je baas zover kunt krijgen om af en toe op het laatste moment een verlofdag op te nemen. Het geeft je in elk geval de mogelijkheid om een dagje bij te praten met een vriend  of vriendin die je anders veel te weinig ziet, bijvoorbeeld door uitgebreid voor die persoon te koken, zodat ‘ie kan aanschuiven na een dagje werken.

Meest gelezen:


Op naar een lege agenda: de 7 Dagen Planning


Sex with your MisterBnB-host & Couchsurfers

Coffee?


The best hamburger restaurants in Rotterdam - 2015


The TOM 5: best burgerbars in Rotterdam
Inmiddels ben ik blij dat ik zo vasthoudend ben geweest. Nog steeds is de stelregel dat ik niets verder vooruit plan dan 7 dagen. Als andere mensen verder vooruit willen plannen, adviseer ik ze om het in hun eigen agenda te zetten en mij een week van tevoren te vragen of ik zin heb. Als ik ‘ja’ zeg, weten mensen ook dat ik voor de volle 100% aanwezig ben en niet met een laffe smoes op het laatste moment afzeg. En zeg nou eerlijk: daar zijn Nederlanders toch ook kampioen in?

Hoe plan jij je afspraken?