Nadat ze een foto hebben genomen van het Centraal Station vragen toeristen hoe ze bij “De Markthal” komen. Het is de zoveelste toeristische trekpleister in Rotterdam, maar je moet er wel op het juiste moment komen om te kunnen genieten van al die pracht en praal. Ook als inwoner van de stad trouwens. Want voor je het weet struikel je over het reguliere marktpubliek. Daarom: hoe (of wanneer) ontsnap je aan al dat rondscharrelende plebs?

markthal rotterdam druk

Concurrentie voor de gewone markt? Dacht ’t niet!

Buiten de Markthal (lees ook: Is dat nou wat, die nieuwe Markthal?) wordt al sinds jaar en dag 2 keer per week de reguliere markt gehouden. Ik kwam (en kom) er graag. Het is er retedruk, maar niets is zo lekker als de geur van vers gebakken kibbeling op zaterdagmorgen en het harde geschreeuw van die roodharige marktvrouw die steevast ‘aarbeeeiiieeeeuuuuhhhh, 2 voor 2 eeeeuuurroooo’ in de aanbieding heeft. Het enige waaraan ik me altijd erger, is de drukte. En dan niet de drukte zelf, want in La Demence is die wél lekker. Maar de paupers die ertussen lopen, dáár erger ik me aan. Van die mensen die met een zuurstoftank op hun scootmobiel zitten en wel ondertussen een shaggie roken. Of van die koperspoelingen die al drie maanden zijn uitgegroeid; verf je haar dan niet, who cares? En die mannen die er in beige vormloze C&A-jassen achteraan sjokken, laat ze thuis! Hij blij, ik blij en jij misschien wat minder chagrijnig snauwend. Enfin, dat soort mensen dus. En uitgerekend die stonden vooraan toen de nieuwe Markthal eindelijk open ging. Alsof niet de Koningin maar Carrie de hut kwam openen.

pic: @Naad_87

Ontstijg aan de massa in de Markthal!

Ze hadden van tevoren al hun kritiek klaar. Maar na de opening konden ze eindelijk hun gal spuwen. Het zou te duur zijn. En ze misten de marktsfeer. En het zou allemaal niet voor de ‘gewone’ Rotterdammer zijn. Daarmee bedoelen ze dan de arme sloeber. Maar wie heeft gezegd dat die Markthal er voor hem moest komen? Er is toch nog steeds gewoon 2x per week de gewone markt? Nee, die Markthal, die is voor de mensen die een goed stuk vlees of een biologische prei wél belangrijker vinden dan een baaltje shag.

pic: Rosalie Ruardy

Maar hoeveel ze er ook over te zeiken hebben, de paupers komen wel 2x in de week (op de marktdagen dinsdag en zaterdag) even naar binnen. De vormloze C&A-jassen staan op de galerij en kijken of de koperspoelingen nog ergens gratis wat hebben kunnen snaaien. En de zuurstofmobiel rijdt rookvrij door de massa. Dat lijkt mij al pure winst voor de maatschappij, maar ik mag toch hopen dat we die hal niet hebben laten bouwen als afkickkliniek voor verstokte rokers. En bovendien, ik ben blij met deze attractie, maar om er nou voetje-voor-voetje doorheen te moeten sjokken? Gelukkig is er ook aan de bemiddelde burger gedacht.

De beste plekken om de Markthal te bewonderen, zijn namelijk betaalde plekken: op de terrassen van de marktkramen. Italiaans, Mediterraan of gewoon vers: je vindt het allemaal op de daken van de marktkramen. Gewoon lekker met een verse espresso neerkijken op het voorbij schuifelende volk. Een broodje zalm erbij. Heerlijk! Vind je dat iets te elitair (ik snap niet hoe) dan kun je de drukte ook vermijden op weekdagen na 6 uur ’s avonds. Dan is het gewoon gezellig en kun je fatsoenlijk een praatje maken met de marktkoopman of -vrouw. Of met die jongen van de Bram Ladage.

Ben jij al in de Markthal geweest? En wat vond je ervan?