oslo--paleistuin

Oslo ligt op nog geen twee uur vliegen van Amsterdam. De Noorse hoofdstad is gemoedelijk, schoon en groen.  Een ideale bestemming dus als je even een weekend een frisse neus wilt halen. 

Nederlanders vliegen voor een citytrip vaak naar het zuiden, omdat het er warmer zou zijn. Maar volgens de Noren bestaat slecht weer niet: ‘wel slechte kleding’. Als je eenmaal je zinnen hebt gezet op een weekendje frisse buitenlucht en toch het comfort van een stad wilt hebben, dan is Oslo een prima citytrip. Parken, musea en volop leuke restaurantjes, kortom: alles wat je van een hoofdstad mag verwachten.

5x Oslo: tips voor een weekend weg

Frognerpark

Het grote Frognerpark in het westen van Oslo is een belangrijke toeristische attractie en vanuit het centrum eenvoudig te bereiken met tram 12. De belangrijkste reden voor de grote toeristenstroom is de gigantische beeldentuin, die Gustav Vigeland tussen 1920 en 1943 realiseerde. Om die reden wordt het park onterecht ook wel het Vigeland-park genoemd. De beeldeninstallatie is echter maar een klein onderdeel van het park. Ga je eenmaal uit de buurt van de beelden, dan is het een heerlijke plek om tot rust te komen.

oslo-frogner02

Astrup Fearnley Museet

Als liefhebber van moderne kunst was ik aangenaam verrast door dit kleine museum aan het water. Het Astrup Fearley Museet bevat een goed op elkaar afgestemde selectie werken van Matthew Barney, Damien Hirst, Tracey Emin, Jeff Koons en andere moderne kunstenaars. Ook de thematische exposities zijn de moeite waard en vanwege de ligging is dit museum makkelijk te combineren met een bezoekje aan Akershus of -op een zonnige dag- terrasjes pikken in de wijk Aker Brygge. Daar vind je ook het Nobel Vredescentrum.

oslo-astrup-fearnley-museet

Architectuur

Oslo is qua architectuur een interessante stad. Het nieuwe Opera-gebouw is in korte tijd uitgegroeid tot een nieuw stadsicoon en de aangrenzende nieuwbouwwijk straalt ambitie uit. Niet voor niets wordt dit het nieuwe financiële district van de stad. Toch loop ja vanaf daar ook makkelijk de andere wijken in, die een mengelmoes van Europese bouwstijlen herbergen. Soms waan je je in Duitsland, dan weer in Berlagiaans Amsterdam om vervolgens typisch Scandinavische straten tegen te komen. Het parlement, stadhuis en hipsterwijk Grünerløkka mag je in elk geval niet overslaan. En de straatjes Damstredet en Telthusbakken geven je het gevoel dat je helemaal uit te stad bent. Ben je een echte fan van architectuur, dan is een bezoek aan DogA ook de moeite waard!

oslo

Botanische tuin, Munch Museum en hardlopen

Iedereen kent het schilderij ‘De Schreeuw’ van Edvard Munch. In het naar de kunstenaar vernoemde museum vind je een steeds wisselende expositie van delen van zijn werk. Heb je net als ik de pech dat het museum gesloten is voor een expo-wisseling, dan kun je altijd nog wandelen door de naastgelegen botanische tuin. Overigens zijn de vele parken in Oslo sowieso de moeite waard om te bezoeken. Vanwege de lichte heuvels zijn ze perfect om je kuitspieren te trainen, dus waarom niet gewoon je hardloopschoenen meenemen en één van de vele hardlooproutes door de stad volgen? (Lees ook: Zo blijf je in vorm als je op reis bent.)

Fjorden, skiën en meer buitenlucht

Oslo is een vrij kleine stad, die in een natuurrijke omgeving ligt. In de winter kun je bijvoorbeeld vrij makkelijk vanuit het centrum bij de pistes van het Tryvann Vinterpark komen. Maar je kunt ook met de metro rechtstreeks naar het natuurgebied Nordmarka gaan. Daar kun je ’s winters skiën en ’s zomers lekker wandelen. Wil je iets passiever genieten van de prachtige Noorse natuur, dan is een boottocht de fjorden een goede dagbesteding. Liefhebbers van geschiedenis komen wat meer aan hun trekken in het fort Akershus, dat in het centrum van de stad ligt. Moderne geschiedenis vind je elders in de stad, vlakbij een monumentaal kerkhof. Op de plek waar Anders Breivik in 2011 een bom liet ontploffen, is de gebarsten vitrine van de krant een stille getuige van de gruwelijkste daad in de Noorse geschiedenis.

oslo-monument

Wie gek is op winkelen en stappen, kan beter ergens anders heen gaan. Scandinavië is namelijk erg duur en een biertje kost (en dat is niet overdreven, maar gewoon echt waar) € 10,-. Voor een eenvoudige broodjeslunch ben je al snel 2 tientjes kwijt en je kunt je voorstellen dat shoppen zeker niet goedkoper is dan in Nederland. Overigens is uit eten wel redelijk betaalbaar en de kwaliteit van het eten is meer dan ok. Het voordeel van die hoge prijzen is, dat je niet al te veel cheap-ass-toeristen tegenkomt.