begin je eigen espressobar

begin je eigen espressobar

Soms droom je over een eigen espressobar. Of een bed and breakfast, een tearoom of bruin café. Telkens als je in een zaak van iemand anders bent, denk je aan wat beter kan en je zou het liefst je eigen bedrijf beginnen om alles anders te doen. De kans dat je dat ook daadwerkelijk gaat doen, is -laten we eerlijk zijn- vrij klein. Of toch niet?

Of je dat nu wel gaat doen of niet, dat maakt eigenlijk niet eens uit. Het feit dat je erover nadenkt betekent alvast twee dingen:
1. Je bent creatief genoeg om na te denken over een ander leven;
2. Je weet onbewust al in welke richting je jouw geluk kunt vinden.

Dat eerste antwoord had je zelf ook kunnen bedenken. Dat tweede antwoord is echter belangrijker. Want misschien ben je je nog niet bewust van wat je wilt gaan doen met je leven. Die espressobar is namelijk niet meer dan een metafoor voor je onbewuste verlangen. Als je namelijk je vriendenkring navraagt wat zij zouden willen doen als ze de loterij winnen, komen ze hoogstwaarschijnlijk ook met een espressobar, bed and breakfast of wereldreis op de proppen. Het zijn allemaal dezelfde metaforen, die voor ieder een eigen invulling van een wens zijn.

Ontdek je onbewuste verlangen in 15 minuten
Denk eens goed na over die eigen espressobar. Of nee, niet nadenken: pak pen en papier en schrijf het op. Dat maakt het veel concreter en binnen een kwartier weet je wat je onbewuste verlangen is. Schrijf op dat papier, of teken, alles wat je te binnenschiet over die espressobar. Wat voor mensen komen er? Wil je de gasten plezieren of wil je alles vertellen over de speciale koffie die je verkoopt? Denk je juist liever na over de inrichting van je zaak of juist over de teksten op het krijtbord en de rekening?

Stop na 15 minuten en kijk waarover je het meeste hebt geschreven. Als dat over de koffie en de menukaart gaat, zul je liever iets doen met eten en drinken, dan wanneer je vooral nadenkt over het interieur. Of blijkt dat je het liefst met andere mensen in contact komt of een plek wilt creëren waar mensen hun hart kunnen luchten. Misschien ontdek je wel dat je de vrijheid van het ondernemerschap verkiest boven het werken voor een baas. In elk geval kom ik graag eens koffie bij je drinken. Zelfs als je géén hippe espressobar wilt beginnen, zoals Organico in Montezuma. Wie weet kunnen we ideeën uitwisselen over wat er allemaal beter kan.