Mijn databundel voor het buitenland gaat er rap doorheen als ik m’n Google Maps aanzet. En hoewel je de kaarten volgens Google ook kunt downloaden, heb ik dat nog niet echt probleemloos voor elkaar gekregen. Toch wil ik in het buitenland graag even op de kaart kijken waar ik ben en -nog belangrijker- ook mijn hotel, hostel of MisterBnB huis snel kunnen terugvinden. Tijdens het backpacken door Uruguay wees een mede-reiziger me op MapsWithMe. Wat een uitkomst. Ik gebruik de app nu al 2 jaar en Google Maps is voor mij voorgoed van de kaart verdwenen!


Even op de kaart kijken waar je bent, is heel verleidelijk als je in het buitenland bent. Maar als je de roamingkosten in de perken wilt houden, dan kun je maar beter zorgen voor een goede app waarmee je kaarten offline kunt bekijken. Daarvoor zijn verschillende apps voor offline kaarten beschikbaar, zoals Galileo (alleen voor iPhone), Rmaps (bomvol features maar alleen voor Android) en de mogelijkheid om Google Maps te downloaden. Maar MapsWithMe steekt met kop en schouders boven de andere apps uit. Je installeert de app en download vervolgens de kaart van het land waar je bent (of heengaat). Sommige kaarten zijn wat groot, maar daar krijg je dan ook wel een heel gedetailleerde kaart voor terug: geen enkel steegje ontbreekt. Dat komt mede doordat de kaarten afkomstig zijn van OpenStreetMap; een groep actieve gebruikers die wereldwijd gratis kaarten up-to-date houdt. (Ieder z’n hobby denk ik dan maar.)

Plannen & pinnen of verdwalen?

Ben je een plannende reiziger dan kun je gelijk al je te bezoeken hotspots vastzetten met ‘pins’, zodat je bij aankomst de korste route kunt lopen langs alle highlights. Ben je meer een vrijwilliger verdwaler zoals ik, dan zijn de offline maps vooral handig om te weten waar je bent.

MapsWithMe is verkijgbaar als gratis Lite versie of als betaalde Pro versie (€ 4,49). Het voornaamste verschil tussen de twee is dat je met de betaalde versie ‘pins’ kunt opslaan en je dus makkelijk een route kunt uitstippelen. Door de pins verschillende kleuren te geven, is ook in één oogopslag duidelijk wat welke pin is. Zo maak ik mijn plaats van overnachting altijd rood, de restauranttips van een blog blauw en zijn de gay-bars (hoe kan het ook anders) roze. Zoals gezegd, gebruik ik de app al zo’n 2 jaar en met de eenmalige aankoop kan ik de app eindeloos gebruiken op al m’n devices. Ik ben inmiddels al 2 smartphones verder, maar MapsWithMe blijft mijn trouwe metgezel op reis.

Meer handig apps voor op reis? Lees dan ook ‘de makkelijkste manier om een grote stad te verkennen‘ of een van de andere posts uit deze categorie.

Welke reis-app kan jij iedereen aanraden? En waarom?