Het afgelopen jaar is That Guy From Rotterdam van een persoonlijk blog uitgegroeid tot een best wel gay travel blog. Ik krijg steeds meer leuke opdrachten en uitnodigingen waar ik zelf op  inga of waar de andere editors van That Guy From Rotterdam mee aan de slag gaan. Om in 2016 nog verder te groeien, wordt het hoog tijd dat ik mijn huidige compactcamera en mijn telefoon ga versterken met een ietwat serieuzere camera. Mijn oog is nu gevallen op de Samsung NX30 en de Sony A6000. Welke moet ik nemen?

Laat ik voorop stellen dat mijn blog een uit de hand gelopen hobby is, waaraan ik mijn vrije tijd graag besteed. Een nieuwe hobby zoek ik dus niet. Fotograferen vind ik leuk, maar ik schrijf liever 1000 woorden dan dat ik 100 foto’s bewerk.

Waarom een nieuwe camera kiezen?

Als gay blogger kan ik echter niet zonder een beetje beeld op m’n site. De meeste foto’s die je voorbij ziet komen, zijn dan ook van mezelf. In deze post bewijs ik echter het tegendeel 😉 Het maken van foto’s vind ik leuk en vooral het resultaat in een post plaatsen vind ik prima.

Maar verder moet het voor mij zoveel mogelijk zonder toeters of bellen kunnen. Fotograferen is een vak en ik heb niet de ambitie de nieuwe Paul Huf of Horst P. Horst (zie ook tip 6 van 10 tips voor november) te worden. 

Compactcamera, spiegelreflex camera of systeemcamera?

Omdat ik voor That Guy From Rotterdam steeds vaker op reis mag en mijn reisverslagen wel wat fraaiere foto’s kunnen gebruiken, ben ik dus op zoek naar een nieuwe fotocamera. Na enig voorwerk ontdekte ik dat een compactcamera niet meer voldoet voor wat ik wil maken: haarscherpe reisfoto’s en af en toe een goeie actiefoto of detailfoto.

Een spiegelreflex camera lag voor de hand en het viel me op dat deze tegenwoordig in prijs helemaal niet meer zo gek duur zijn. Het enige minpuntje is echter dat de camera’s wat zwaar en groot zijn, terwijl ik toch liever wat mobieler blijf als ik op reis ben.

Dat is ook één van de redenen dat de systeemcamera’s zo enorm in opkomst zijn. Ze zijn een hybride soort camera. Technisch benaderen ze de superioriteit van spiegelreflexcamera’s aardig, terwijl ze in gebruik zo makkelijk zijn als een compactcamera.

Samsung NX30 18-55 mm lens

Sony A6000 16-50 mm

Volg ons hier:

Volg ons hier:

Samsung NX30 of Sony A6000 

Inmiddels heb ik mijn oog dus laten vallen op twee systeemcamera’s, met ongeveer dezelfde specificaties. De Sony A6000 en de Samsung NX30. Even deed de véél goedkopere Samsung NX3000 ook nog mee, maar die heb ik laten varen. Vooral de review-video’s van derden maakten me niet echt enthousiast.

Waarom kiezen voor de Samsung NX30?

Ok, laat ik heel eerlijk zijn: ik heb goede ervaringen met mijn huidige compactcamera van Samsung. En ook met mijn telefoon ben ik erg blij. Dat zegt natuurlijk niets over hun systeemcamera, maar ik voel me dus wel happy bij het merk. 

De Samsung NX30 (die overal ongeveer € 649 kost) is groter dan de Sony A6000 en daarmee wat lomper. Technisch gezien schijnt hij ook net ietsje minder te zijn dan de Sony. Toch heb ik een lichte voorkeur voor deze camera. En wel hierom:

 • de verstelbare viewfinder waarmee je ook in lastige hoeken goed kunt schieten
 • het kantel- en draaibare AMOLED-scherm, zodat ik ook selfie-filmpjes kan maken
 • het grote aantal autofocus punten, zodat ik razendsnel scherpe foto’s kan maken
 • het schijnt echt super makkelijk te zijn om foto’s via WiFi te uploaden naar sociale kanalen
 • je kunt je mobiel makkelijk als remote gebruiken 

De nadelen die ik kan bedenken zijn:

 • het toestel is iets groter en zwaarder
 • 20,3 megapixels ipv 24,3

Waarom kiezen voor de Sony A6000?

Zo blij als dat ik met mijn andere apparatuur van Samsung ben, zo vervelend zijn mijn ervaringen met Sony. Telefoons die snel stuk waren en tv’s die ik eigenlijk spuuglelijk vond. En de software op de apparaten voelde nooit intuïtief aan. Maar goed, die negatieve merkhouding mag natuurlijk niet in de weg staan bij de keuze voor een goede camera.

De Sony A6000 kost net iets meer ( € 669 ) is compacter dan de Samsung NX30 en is er ook in shiny zilver. Ik blijf natuurlijk een gay travel blogger, dus dat laatste puntje is niet geheel onbelangrijk; het oog wil ook wat. Technisch gezien komt de Sony A6000 op veel vlakken beter uit de bus, maar ik ben nog niet overtuigd. Wel ben ik enthousiast over:

 • meer megapixels: 24,3 en size does matter
 • de behuizing is compacter en oogt net iets beter ge-designed
 • de belichtingswaarden leveren net iets betere foto’s op volgens experts (ik zie zelf het verschil niet)
 • het toestel is lichter en kleiner

De nadelen die ik kan bedenken zijn:

 • het schermpje is niet volledig draai- en kantelbaar
 • de WiFi schijnt er voor de vorm op te zitten, maar niet echt zo makkelijk als bij de Samsung
 • het toestel schijnt iets minder autofocuspunten te hebben

Volg ons op Instagram


var bol_pml={"id":"bol_1447713651932","baseUrl":"partnerprogramma.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000025106838&productid=9200000025106822&","site_id":"17625","target":true,"rating":true,"price":true,"link_name":"a6000","link_subid":"","image_size":true,"image_position":"left","width":"250","cols":"1","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#10E62D","link_color":"#4082C4","border_color":"#404040","letter_type":"verdana","letter_size":"11"};

Kortom: ik ben er nog niet uit. Ik neig naar de Samsung, maar sta niet onwelwillend tegenover de Sony. Heb jij ervaring met één van deze camera’s of weet je er toevallig meer over, let me know! Ik kan je hulp gebruiken.

Welke camera zou jij kiezen?

Laat je reactie hieronder achter. Of bedenk een stelling, vraag of ingeving voor een nieuwe post op That Guy From Rotterdam. 

Meer van That Guy From Rotterdam: