rainbow box ben & jerry's australia

Waarom zou je wel twee ijsjes van dezelfde smaak in één hoorntje mogen stoppen, maar niet twee mensen van hetzelfde geslacht in een huwelijk? Als je het zo bekijkt is het natuurlijk te belachelijk voor woorden, en dat vonden ze bij Ben & Jerry’s ook. Zolang het homohuwelijk niet is toegestaan in Australië, stopt het bedrijf daar met het scheppen van dezelfde bolletjes ijs in één hoorntje of bekertje. 

Terwijl in Nederland sinds 2001 mensen van hetzelfde geslacht met elkaar mogen trouwen, zorgt de openstelling van het burgerlijk huwelijk in het buitenland nog steeds voor veel opwinding. Maar gelukkig was ik in Uruguay toen daar lgb-koppels voor het eerst konden trouwen en vierde ik in Californië dat het same-sex marriage werd goedgekeurd.

Ook Down Under, waar de mannen goddelijk zijn en volledig terecht shirtloos joggen, lijkt de rechts conservatieve politiek weer op te leven. En dus besloot Ben & Jerry’s tot een even ludieke als rigoreuze actie.

bearded gay couple love festival London

Huwelijksgelijkheid

Overigens ben ik zelf ook geen voorstander ben van de term ‘homohuwelijk’; alle principiële problemen zijn immers op te lossen door de fiscale en juridische voordelen van het huwelijk af te schaffen. Of heb het gewoon over huwelijksgelijkheid vs huwelijksdiscriminatie. Maar dat terzijde.

IJsjes met een missie

Het iconische ijsmerk Ben & Jerry’s is dan wel onderdeel van Unilever (net als the Bodyshop onderdeel is van L’Oréal) , het neemt niet weg dat het merk z’n hippie-roots af en toe durft in te zetten voor de goede zaak. Eerder al gingen ze een partnership aan met het Wereld Natuurfonds tegen de afbraak van het Great Barrier Reef.

Niet dezelfde bolletjes ijs

Hoewel we hier Ben & Kerry’s vooral kennen van de supermarktverpakkingen (pints) met hysterische namen als Karamel Sutra en Hooked on You, is het in Australië ook verkrijgbaar bij verschillende shops.

Juist op die plekken zullen de Ozzie’s de komende tijd niet meer twee bolletjes van dezelfde smaak in één hoorntje of bekertje krijgen.

‘This doesn’t even begin to compare to how furious you would be if you were told you were not allowed to marry the person you love,’ aldus Ben & Jerry’s. ‘So we are banning two scoops of the same flavor and encouraging our fans to contact their MPs to tell them that the time has come – make same sex marriage legal! Love comes in all flavours!’

Om hun politieke vertegenwoordigers aan te sporen actie te ondernemen, worden consumenten opgeroepen om hun stem te laten horen. Grote brievenbussen met regenbogen staan in elke Ben & Jerry’s shop, zodat daarin ansichtkaarten naar de MP’s kunnen worden gedaan.

En met zo’n leuke lekkere jongen ernaast, kan het helemaal niet meer stuk natuurlijk. Doe dan maar gewoon twee dezelfde bolletjes ijs zonder hoorntje. Ik lik ze gewoon uit je handen…ofzo!

Nog even dit…

Jammer genoeg is het merk overigens wel muisstil over de verkoop van ijsjes in de Israelische nederzettingen in Palestijns gebied. Maar wederom: dit geheel terzijde. 😉

Bron: