Spicy Bloody Mary in Stanleys restaurant New Orleans

Voor onze neuzen staan twee pittige Bloody Mary’s. De tweede koffie van die ochtend wordt ingeschonken door de lachende barjongen. Op onze borden ligt een brunch zoals je die alleen hier, in New Orleans, wilt eten; gefrituurde soft shell crab, oesters en garnalen, gepocheerde eieren en bacon. Dat alles op een muffin met wat Hollandaise saus. Dit is pas een vakantie-brunch!

We zitten aan de bar van restaurant Stanleys. De zaak op Jackson Square is razend populair in de ochtend, maar wij waren te hongerig om te wachten op een tafeltje. De marmeren toog met uitzicht op de cocktail-snijplank is eigenlijk zelfs beter dan zo’n tafeltje in de menigte.

restaurant stanleys new orleans sea food platter brunch

Buiten schijnt de zon en binnen draait de plafondventilator langzaam z’n rondjes. We zijn bijna klaar voor een nieuwe dag in New Orleans en laten de roerige avond ervoor langzaam wegebben.

-> Wil je een handgeschreven kaartje ontvangen vanaf één van m’n toekomstige bestemmingen, schrijf je dan in voor TomPost.

Dutch gay travel blogger That Guy From Rotterdam in gay New Orleans French Quarter

Waarom New Orleans?

Voordat we besloten naar New Orleans te gaan, hadden we al gehoord van het bruisende nachtleven. Overal klinkt muziek en het is één van de meest liberale steden in het conservatieve zuiden van de Verenigde Staten, zo hadden we gehoord. Het bleek te kloppen en zelfs onze verwachtingen te overtreffen.

Toegegeven, we waren hier niet zo snel beland als ik niet voor werk naar Austin (Texas) moest. Gek eigenlijk, want dat is nog steeds 9,5 uur rijden hier vandaan. De vlucht vanuit Amsterdam duurt niet veel langer.

Swingende stad waar jazz werd geboren

Maar nu we er toch zijn, verbaast het ons niets iedereen dol is op New Orleans! De stad is een smeltkroes van kleuren, geuren en muziek. Jazz vond hier z’n oorsprong en je kunt er dag en nacht terecht in de vele bars voor optredens van bekende sterren, oude rotten en nieuwbakken talent.

Restaurant New Orleans Gumbo

Het swingende hart van de stad is The French Quarter. Veelkleurige laagbouw herbergt galleries en hippe barretjes. Hier en daar stuit je op een voodooshop. Eind 19e eeuw was de wereld namelijk in de ban van spiritualiteit en in New Orleans beleefde voodoo z’n hoogtijdagen. De lijken die opborrelden uit de moerassen van de plantages hielpen een handje.

In het centrum kronkelen straatjes richting de rivier Mississippi en oude trams brengen je naar de uithoeken van de stad. Overal gonst het van de creativiteit en muziek. Restaurants serveren seafood platters en gumbo op hun balkonterrassen. Live muziek staat standaard op het menu.

Street in french quarter new orleans

-> Benieuwd wat er verder te doen is? Lees dan: Wat te doen in New Orleans?

Hier is het leven een feest!

Zodra de avond valt, verandert de stad in een uitgaansparadijs. Vanaf de balkons gooien gasten kralenkettingen naar passanten die een borst, bil of meer laten zien. Het is een week na Mardi Grass, maar blijkbaar is dit het hele jaar door de normaalste zaak van de wereld.

Terwijl we rondlopen komen we een optocht tegen: een bruidspaar paradeert door de straten, begeleid door een brassband, familie en vrienden. Het is een tafereel dat we de dagen erna regelmatig tegenkomen. Het plezier en geluk straalt er vanaf. Even heroverweeg ik m’n eigen homohuwelijk.

swinging wedding party in New Orleans

Gay New Orleans

Ook als gay bestemming is New Orleans een fijne stad. Nergens voelen we ons bekeken en de gay bars zijn aangenaam druk aan het begin van de avond. Later op de avond waaiert iedereen uit, want er is voor elke fetisj wel iets te vinden.

Pic by Stephen Young

We belanden in een kroeg waar een obscure of kunstzinnige burlesque show plaatsvindt. Iets verderop loopt een leernicht in z’n chaps de cruisebar uit. En als we een biertje willen drinken in de gay bar met hippe homo’s blijken we ineens middenin een huwelijksfeest te belanden. Als er ergens wordt geleefd alsof het leven een feest is, dan is het hier wel!

-> New Orleans gay bars en clubs? Lees het in Uitgaan in New Orleans – gay nightlife

Met een paar kettingen om onze nek slenteren we vroeg in de ochtend naar ons hotel. De volgende ochtend lopen we langs de Mississippi en zien we een hek naar een pier, waarop een bord ons herinnert aan de pas gewonnen strijd om het homohuwelijk in Amerika: Love Wins. New Orleans heeft ons hart veroverd.

new orleans mardi grass

Meer lezen over New Orleans?

Lees dan ook:

Lovely food at restaurant Amelie

Morning call coffee stand new orleans

green balconies in french quarter new orleans

Ace Hotel New Orleans gay travel guide

french restaurant Amelie in New Orleans

Laat jouw tips voor New Orleans achter in de comments.