zona nudista platja del muerto chiringay

Platja del Muerto is een populair gay naaktstrand bij Sitges. Het strand zelf is niet bijzonder groot, maar het dankt zijn faam vooral aan het aangrenzende cruisegebied én een grot waarin seks tussen mannen niet zelden uitmondt in een complete orgie. Om er te komen moet je wel wat doorzettingsvermogen hebben. Als beloning zie je dat ook direct terug in het type bezoekers: de gemiddelde leeftijd is lager dan bij Platja des Balmins en als mannen hier al stevig zijn, dan zijn ze toch zeker niet ‘obese’. 

Tijdens mijn eerste weekje Sitges hoor tijdens het stappen regelmatig vunzige verhalen over Playa del Muerto. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt en ik besluit op een zonnige ochtend richting het naaktstrand te lopen. Gelukkig ben ik al vroeg op pad, want het is een uurtje intensief wandelen om er te komen. 

Het eerste stuk van de route is simpel: ik loop de hele boulevard af richting de golfbaan. Gelukkig heb ik mijn AirPods in en luister ik een podcast, want deze fijne ochtendwandeling duurt al een dikke 20 minuten. 

Als ik aankom bij het laatste hotel aan de boulevard buigt de weg af en maakt een hele route achterlangs de golfbaan. Ik heb me laten vertellen dat deze route geen optie is, en vooral ook erg lang, dus ik klim de kademuur af en sta op het strand. Daar is het onvermijdelijke obstakel van de route: de riviermonding.

Het riviertje oversteken

Hoewel het maar een klein riviertje is, kan ik niet echt inschatten hoe diep het stroompje is. In elk geval gaan mijn schoenen mijn rugzak in. Net als mijn telefoon en voor de zekerheid ook even mijn Airpods. Ik durf best uit een vliegtuig te springen met een parachute of naar 30 meter diepte te duiken. Maar als ik een onbekend riviertje moet oversteken, ben ik echt geen held. Ik twijfel en treuzel.

Gelukkig komt er al snel een leuke Spanjaard aangelopen. En hij heeft de route duidelijk al vaker gelopen. Ik zie hem de zee tegemoet lopen en dan afbuigen, terug het strand op. Dat moet lukken, denk ik en volg zijn spoor.

Even later doe ik op het grindstrand mijn schoenen weer aan en mijn AirPods weer in. Ik zie een een stel van in de veertig het riviertje recht oversteken. Hun zwemshorts worden wel nat, maar verder dan hun heupen komt het water niet. Ok, die route kan dus ook, denk ik.

De route lijkt wel een pelgrimspad voor homo’s. Met telkens een meter of 50 ertussen komen er verschillende mannen de oversteek maken. En het stemt me hoopvol dat al dit mannelijk schoon zometeen ook op het naaktstrand te vinden zal zijn.

Volg het spoor

De route is verder vrij eenvoudig. Ik steek een verlaten parkeerplaats over, volg de weg richting het spoor en loop via een elektriciteitshuisje de rots op. Gladde stenen en ruwe rotsstukken wisselen elkaar af op de weg naar boven. Al snel krijg ik een prachtig uitzicht cadeau met een uitgestrekt strand. 

Ook zie ik de spoorlijnen die een stuk verderop in een tunnel verdwijnen. Ik volg het pad dat van de rots naar de spoorlijn loopt. Een aantal mannen buigt linksaf. Ze volgen de steile route naar beneden om op het strand uit de komen. Dit is niet Platja del Muerto, maar ik hoor later dat dit strand heel populair is voor naaktzonners (m én v), die liever geen geflikflooi hebben.

Het pad langs de spoorlijn is simpel, maar ook gevaarlijk. Beide sporen zijn namelijk gewoon in gebruik en er staan geen hekken omheen om voetgangers op een afstand te houden. Ik ben blij dat ik mijn oortjes op transparency mode heb gezet, want anders zou ik me rot schrikken van de voorbijrazende treinen.

Na de volgende rots zie ik al snel het bordje Nude Beach en een pijl richting de strandbar Chiringay. Al met al heb ik er een klein uur over gedaan. Ik trakteer mezelf op een strandbed en parasol en lig niet veel later te genieten van het steeds drukker wordende strand.

Hoe kom je bij de genotgrot?

Nadat ik heb gezwommen en aan beide kanten weer droog en opgewarmd ben, word ik nieuwsgierig naar de seksgrot, waarover die verhalen de rondte doen. Het is niet moeilijk om te bepalen waar die zich bevindt. Regelmatig lopen er mannen aan de rechterkant het strand af. Ik zie ze wel een beetje worstelen met de golven die hard tegen de rotsen slaan. Ik besluit zelf een kijkje te gaan nemen.

Aan het einde van het strand maak ik de doorsteek langs de rots en klim vervolgens de inham in. Venijnige steentjes maken het lopen lastig. Gelukkig ben ik niet de enige die daar last van heeft. Zelfs de knapste mannen zie ik stuntelend richting het uiteinde van de inham lopen. 

Via een onderdoorgang kom ik op een soort smalle inham terecht en via het natte zand kom ik op het strand terecht met DE GROT. Het blijkt inderdaad een prima plek om met een flinke groep mannen seks te hebben. Ik zie een man met zijn pik in zijn handen het water inlopen om deze vervolgens schoon te maken. In de grot zie ik een vijftal mannen om een voorovergebogen man staan. Hier gebeurt het dus.

Wil je weten wat ik heb beleefd in de grot?

Meld je aan voor de vunzige verhalen en ontvang het wachtwoord waarmee je toegang krijgt.

Handige tips als je naar Platja del Muerto gaat

  • Als het erg warm is, is een fles water geen overbodige luxe tijdens de wandeling. Of 2, want je wilt ook nog terug natuurlijk. 
  • Ook handig om te weten: er is ter plekke wel een bescheiden strandbar, maar daar kun je alleen met cash betalen. Mobiel bereik is er namelijk ook nauwelijks en dus doet de pin het niet (altijd). 
  • Om diezelfde reden is het slim om eventuele audioboeken of Spotify-playlisten van tevoren te downloaden. 
  • Draag schoenen, hoe eenvoudig ook. Slippers zijn namelijk niet heel comfortabel om de soms gladde rotsen op te klimmen en de kleine rotsscherven op de grindpaadjes kunnen venijnig tussen je voet en slipper kruipen.
  • Ben je van plan ook het cruisebos in te gaan, dan zijn tissues geen overbodige luxe. Niet iedereen komt hier gespoeld en dan is het strand ineens heel ver 😉 
  • Hoewel het relatief veilig is, laat je telefoon en pinpassen liever niet achter op een onbewaakt strand. Een waterdichte hoes is nodig om met elektronica bij de grot te komen.