Tijdens onze roadtrip door Californië besefte ik weer hoeveel energie de natuur geeft. Voor That Guy From Rotterdam bezocht ik 3 bijzondere plekken waar je helemaal tot rust komt. Van naakt onder de sterrenhemel tot wakker worden bij een spiegelend meer. Iets voor jou?

-> Al in Californië geweest, ga dan eens naar New Orleans: swingende stad aan de Mississippi

sunrise early morning yosemite park mirror lake

Badderen onder de sterrenhemel in Esalen Institute

Ongeveer halverwege de fameuze Highway 1 vind je het (bathing suit optional) kuuroord Esalen Institute, waar je retraites en andere verantwoorde vakanties kunt boeken. Wat veel mensen niet weten, is dat je er ook één van de meest unieke “spa-belevingen” kunt ervaren.

Onze vriend David uit San Francisco wees ons erop en alleen al het reserveren is een avontuur op zich. Elke ochtend om 9.00 uur gaan de telefoonlijnen open om te boeken voor diezelfde avond. En aangezien er maar 25 reserveringen worden aangenomen, moet je er op tijd bij zijn of wachten tot de volgende dag.

Esalen Hot Springs California Big Sur

pic: Esalen Institute

Wij hadden ons met free-refill-coffee verschanst in een nietszeggend plaatsje op weg naar de Highway 1. Na enkele pogingen kwamen we er eindelijk door. ’s Avonds om 00.45 mochten we ons melden bij de ingang van Esalen. Met kirrende zeehonden op de achtergrond en een prachtige sterrenhemel boven ons hebben we 2 uur lang gebadderd in het zwavelrijke water.

De natuurlijke hot springs bevinden zich in de rotsen aan de kust en het werd een hoogtepunt van onze vakantie. Wel is het slim om van tevoren je overnachting te regelen bij een nabijgelegen hotel, bijvoorbeeld Deetjens Big Sur Inn of Gorda Springs Resort.

Last-minute blijken overnachtingsplekken nogal schaars of overpriced. Liever overnachten in een adult only resort, kijk dan eens bij Ventana Inn & Spa.

-> Nog nooit in een adult only hotel geslapen? Lees dan: Eindelijk rust in een adults only hotel!

Helemaal zen in Japan Town – Kabuki Springs & Spa

Gek genoeg staat een dagje sauna niet standaard op mijn programma als ik op vakantie ga. Waarom zou ik dat in het buitenland doen, als het thuis ook kan? Maar David, die ons ook Esalen adviseerde, vond Kabuki Springs & Spa een prima manier om onze jetlag te bestrijden.

Op een druilerige dag in San Francisco kun je hier dus prima heen als je geen zin hebt om naar een gay sauna te gaan. Op maandag, donderdag en zaterdag is het ‘men only‘. Wij hadden zelf net een zonnige maandagochtend achter de rug, toen we in Dolores Park waren en de lucht betrok.

-> Gay friendly en voordelig naar Californië? Lees Flying gay to San Francisco

We besloten uit te wijken naar de serene stilte van deze ‘bathing suit optional’ sauna. Een eenvoudige spa, maar wel één waar je tot rust komt met muziek, scrubzout, stoombad, droge sauna, warmwater-pool, ijskoud dompelbad, gratis drinkwater (helemaal hip met slierten komkommer en citroen) en Japanse thee.

‘Spiegeltje, spiegeltje’ in Yosemite Park

Prachtige natuur is er volop in Californië. Ik zal dan ook de laatste zijn om te zeggen dat Yosemite Park het enige, mooiste of meest ontspannende park is van de VS. Maar tijdens een roadtrip door Californië (tip: auto huren in de VS? Reserveer nu je huurauto extra voordelig via That Guy From Rotterdam) is het zeker de moeite waard om hier naartoe te gaan.

Zoals je ongetwijfeld weet, zijn afstanden in de USA iets anders dan wanneer je door Nederland rijdt. Daarom is het handig om te overnachten aan de rand van het park, of nog beter: in Yosemite Park. Vanwege het hoogseizoen waren de campings met kant-en-klare glamping-tenten al volgeboekt, dus verbleven wij in een flinke kamer met jacuzzi in Cedar Lodge, dat op een half uur rijden van een paar interessante treks ligt.

sunrise early morning yosemite park mirror lake

cedar lodge yosemite park

Cedar Lodge ligt in Yosemite Park bij El Portal

Van hieruit kun je bijvoorbeeld makkelijk de Half Dome beklimmen. Wij kozen er echte voor om met onze cabrio het ochtendgloren te trotseren en voor de drukte naar Mirror Lake te rijden en hiken. Het adembenemende uitzicht is fantastisch als je er vroeg bent en het water was inderdaad nog zo glad als een spiegel.

Als twee verliefde tortelduiven hebben we de zon boven de bergen zien uitkomen en toen de overige toeristen aankwamen, liepen we voldaan weg. Ga wel goed voorbereid op pad: de muggen zijn uitgehongerd na een koude nacht zonder mensen in de buurt, dus smeer je in met voldoende anti-muggenspray.

gay travel blogger gay usa yosemite park

Hoe kom jij tot rust tijdens je vakantie? Heb jij Californië-tips?

Deel jouw ervaring hieronder in de comments.