bodega 1900 barcelona calamaris liveliketom

sant antoni barcelona eixample

Per ongeluk terecht komen in een schattig wijkje van Barcelona, daarop hoop je stiekem als je iets boekt via bijvoorbeeld MisterBnb. En als dat het geval blijkt, kom je zomaar ineens terecht in een gezellig tapaszaakje, dat van wereldberoemde chefs blijkt te zijn. Hello Sant Antoni!

Omdat Barcelona voorzien is van een goede metronetwerk en je over het algemeen makkelijk overal te voet kunt komen, besloot ik voor een weekendje Pride Barcelona gewoon willekeurig een appartement te boeken. Nou ja, willekeurig: de foto’s waren het belangrijkste selectiecriterium. Het bleek een schot in de roos: op loopafstand van de halte van de Aerobus en naast het bruisende hart van de Pride én langs de route van de parade: Sant Antoni.

coffee-barcelona-sant antoni liveliketom

Gezellig tapaszaakje blijkt wereldberoemd

Sant Antoni is een wijkje in het westelijke deel van Eixample, ook wel Gayxample genoemd vanwege de vele homokroegen en de hoeveelheid homo’s die in de wijk wonen. En zoals in alle straten van Eixample, is ook Sant Antoni opgebouwd uit straten die samenkomen op ruime kruisingen, waarlangs je diverse restaurants en supermarktjes vindt. Zo ligt de entree van ons appartement op een pleintje waaraan een gin-tonic bar, een ontbijtzaak, twee restaurants en een fraaie viswinkel liggen. Om het begin van dit weekendje weg te vieren, besluiten we te gaan zitten in de nabij gelegen tapaszaak. Tenminste, zo ziet ‘ie er uit: knus, gezellig en vooral authentiek.

Een uiterst vriendelijke dame helpt ons bij het maken van een keuze uit het menu. Ze vertelt vervolgens het verhaal van de zaak en de eigenaren en dat ze een aantal tapas zal voorschotelen die specialiteiten van het huis zijn. Als ze het verhaal vertelt, blijkt dat dit niet zomaar een gezellige lokale tapasbar is. Het is Bodega 1900, eigendom van de broers Adrià. Deze mannen zijn wereldberoemd en worden gezien als de grondleggers van het moleculaire koken. Ferran Adrià wordt zelfs gezien als één van de beste koks ter wereld, die furore maakte in El Bulli.

 

bodega 1900 calamaris barcelona liveliketom

Vloeibare olijven en bruisend nachtleven om de hoek

olives bodega 1900 barcelona liveliketomNiet veel later worden de bijzondere tapas geserveerd: vloeibare olijven, gevuld met vloeibare ansjovis en groene peper, goddelijke ham en gevulde mosselen. Iets wat lijkt op een broodje hotdog, blijkt in werkelijkheid een broodje met calamaris en zilte saus. Het ‘per ongeluk’ ontdekte tapaszaakje blijkt een regelrechte food-heaven te zijn.

De dagen erna gaan we bij de andere zaken in de buurt naar binnen: Lolita en Tickets. Die laatste bleek helaas 2 maanden vooruit volgeboekt, maar dat is niet verwonderlijk want van dezelfde eigenaren als Bodega 1900. Lolita is net zo populair, maar gelukkig konden we hier wel een plek bemachtigen en genoten we wederom van heerlijke tapas. Na het eten lag het bruisende nachtleven om de hoek: La Chapelle, Bacon Bear Bar en Arena liggen allemaal op loopafstand.

Het appartement zelf was overigens ook zeker de moeite waard: compleet gerenoveerd en daardoor erg comfortabel. Met zoveel fijne restaurants om de hoek, de relatief stille straten en de beste homokroegen in de buurt, bleek Sant Antoni een schot in de roos. Lees trouwens ook de review van Dutchfoodie over Bodega 1900.

bodega 1900 napkin liveliketom