infinity pool bali gay beach lembongan

Een bezoekje aan de gaysauna in Indonesië eindigde voor een Nederlandse toerist onlangs met een koude douche. De politie van het steeds conservatiever wordende land deed namelijk (wéér) een inval in een homosauna en pakte alle bezoekers op. Ben je nog veilig in Indonesië of moet je op zoek naar een andere bestemming?

seminyak gay sunset beach

Ook 3 rijen dik: zonsondergang in Seminyak

Als buitenlandse toerist waan ik me vaak onschendbaar in landen waar homoseksualiteit niet is toegestaan. Naïef natuurlijk, want ook als vakantieganger moet je je aan de wet houden. Toch knijpen autoriteiten vaak een oogje toe voor buitenlandse toeristen, omdat de imagoschade voor vakantielanden vaak erger is dan een loslopende homo. Maar in Indonesië trekken ze de teugels aan.

Vorig jaar waren we op Bali (best een aanrader) en zelfs in het streng Islamitische Maleisië ontdekte ik een homovriendelijk paradijs. Toch lijken de zonnige toeristenbestemingen met Islamitische regeringen steeds strenger op te treden tegen homo’s.

Jakarta pakt homo’s op

In de Indonesische hoofdstad Jakarta doet de politie steeds vaker invallen in homosauna’s en gaybars. Zo werden in mei al 141 mannen opgepakt in een gaysauna. Foto’s van de shirtloze gearresteerden werden door de politie zelfs verspreid via lokale nieuwsmedia. Daarmee werden ook veel mannen ongewenst ge-out.

Het bleek geen eenmalige actie. Eerder deze maand werden wederom 58 mannen gearresteerd bij een inval in een gaysauna in Jakarta. Alle arrestanten, waaronder 8 toeristen (1 Nederlander), werden publiekelijk voorgeleid. Mede door deze acties groeit de weerstand tegen homoseksualiteit en ook toeristen worden dus gewoon opgepakt. Hoewel de toeristen volgens de politiechef niet worden vervolgd, zit natuurlijk niemand te wachten op dergelijke taferelen.

Kun je als gay nog naar Bali?

Betekent dat dat je Indonesië kunt wegstrepen als gay travel bestemming? Hoewel homoseksualiteit officieel niet is verboden in Indonesië, geldt in de provincie Atjeh wel de sharia. Jakarta kun je dus beter mijden als je op zoek bent naar gay vertier.

 

In heel Indonesië moet je sowieso oppassen met porno en prostitutie, want dat is bij wet verboden. en als gay stel kun je beter niet openlijk affectie tonen voor elkaar. Maar als je je een beetje weet te gedragen in het openbaar, kun je dus nog steeds met een gerust hart naar bijvoorbeeld Bali of Lembonganman on beach seminyak bali

Durf jij nog naar Indonesië?