Rotterdam-sunset-Vincent_AF

Vakantie in eigen land is voor veel mensen een horror; waarom zou je dicht bij huis blijven als je de wereld aan je voeten hebt? Een mogelijk antwoord hierop, is heel eenvoudig: omdat je wel ieder weekend vakantiegevoel wilt hebben, maar niet ieder weekend tijd hebt om naar de andere kant van de wereld te vliegen. Hoog tijd dus voor een stedentrip in eigen stad.

Rotterdam-sunset-Vincent_AF

Vandaag ben ik uitgenodigd om mijn eigen stad te herontdekken. Samen met andere bloggers krijgen we een rondleiding door de stad en gaan we uit eten op een bijzondere plek. Het leuke aan dit soort tours vind ik, dat ik mijn eigen stad weer even kan zien door de ogen van een toerist. Hierdoor leer ik vanzelf weer anders kijken naar plekken die al op m’n duimpje ken. Met een nieuw verhaal, een nieuw perspectief en met andere mensen om me heen, kan dat niet anders dan een leuke ontdekkingstocht worden.

Kom in vakantie-mood

Op pad in eigen stad hoeft overigens zeker geen toeristische route te worden. Maar elke stad in Nederland heeft plekjes, die je nog niet kent. Een verborgen geschiedenis of een wekelijks evenement dat je nog niet kent. Het is vaak je eigen waarde-oordeel dat ervoor zorgt dat je deze plekken nog niet hebt ontdekt; ’te toeristisch’, ’te saai’ of ’teveel oude mensen’. Maar wat kan jou het schelen? Als je ergens door een Aziatisch land rondtrekt, is een groentemarkt ook al een spektakel. En waarom zou je wel willen weten wanneer de duizendste tempel is gebouwd en wat er gebeurde, als je van je eigen stadskerken niet eens weet of ze katholiek of protestant zijn?

Geef jezelf dus in het weekend een vakantiegevoel door je eigen stad te herontdekken. Zet je vooroordelen aan de kant en ga op pad in eigen stad! Hier een paar handige tips die je tijdens deze mini-stedentrip nog sneller aan een vakantiegevoel helpen:

  • Pak een daypack, zodat je echt voorbereid op pad gaat
  • Neem je camera mee!
  • Vraag in gebrekkig Engels om een kaart bij het VVV. (Dat kan ook gewoon in het Nederlands, maar dat is minder leuk 😉 )
  • Laat je telefoon thuis; de weg kun je vragen en je bent op vakantie nietwaar?
  • Bezoek minimaal 1 kerk en 1 toeristenhotspot
  • Vraag een keer de weg aan iemand
  • Overnacht in een hotel/ hostel of ga couchsurfen in eigen stad

Lees ook ‘herontdek je eigen stad‘ voor meer tips of lees op Google de recensies bij lokale tips. Via het Google City-Experts programma van Google komen namelijk steeds meer kwalitatieve tips binnen over locaties.

Pic by Vincent_AF