Virgin America laat zien dat de gortdroge veiligheidsintructies en stuk leuker kunnen. Daarmee wordt zelfs het allersaaiste onderdeel van de vakantie een feestje.

 

Vroeger was er nog wel eens een jolige steward(ess) die de veiligheidsinstructies van komische noten voorzag. De personal touch zorgde ervoor dat ik elke vlucht zat te wachten op een gekke bek, een knipoog of een plots toch opgeblazen reddingsvest. Toen luchtvaartmaatschappijen echter een aantal jaren geleden besloten om de veiligheidsdemonstratie te vervangen door video’s, ging de fun er een beetje vanaf. Nu worden passagiers welkom geheten door een bijna robotachtige dame, die overduidelijk geen stewardess maar actrice is. Met bijna tenenkrommende precisie en intonatie zorgt ze ervoor dat ik mijn aandacht zo snel mogelijk naar andere dingen verleg. En dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn van zoiets belangrijks.

Virgin America dacht daar ook zo over. Het bedrijf staat er om bekend de zaken anders aan te pakken. Dus ook voor hun nieuwste veiligheidsinstructievideo. Wat een verademing! Luid applaus en misschien zelfs een gevoel van opluchting bij mensen met vliegangst tot gevolg. Bedrijven (en overheden) zouden saaie disclaimers en verplichte boodschappen een wat vaker luchtigheid moeten geven. Daar knapt de hele wereld van op. Bijkomend voordeel: ik weet nu eindelijk dat de dichtstbijzijnde nooduitgang zich ook achter me kan bevinden.

Zelf bedenken

In mijn werk als reclamemaker heb ik gelukkig al heel vaak campagnes mogen bedenken voor bedrijven die hun saaie boodschappen wat meer lucht wilden geven. Zo werd de nieuwe ‘clean-desk-policy’ van de Belastingdienst een ‘grandioze opruiming’, werd het nachtnet de ‘BOB-bus’ en kregen de ramen van een monumentaal pand een nieuwe functie als expo-kalender voor actuele kunst. Uiteindelijk komen dat soort knipogen ook de effectiviteit van de boodschap ten goede. Heb je zelf een saaie boodschap, bijvoorbeeld op je werk, bedenk dan eens hoe je dit op een grappige manier zou kunnen zeggen. (En nee, een smiley-met-knipoog telt niet.) Ter inspiratie vind je hier een aantal erg leuke huishoudelijke mededelingen van ouders aan hun kinderen.