Jarenlang was het in Rotterdam een ‘crime’ om fatsoenlijk te eten in de buurt van de Rotterdamse Schouwburg en concertzaal De Doelen. Tenminste, als je ook nog op tijd wilde komen voor je voorstelling. LiveLikeTom nam een voorproefje in het nieuwe café & restaurant In De Doelen, waar je de hele dag welkom bent en je zelfs goed en betaalbaar kunt eten voordat je naar het theater gaat.

in de doelen zalm marco somer

Als frequente theaterbezoeker was ik altijd verbaasd over het gebrek aan goede horeca op het lelijkste plein van Nederland, het Rotterdamse Schouwburgplein. Ik bedoel: dat je op een lelijk plein zit, hoeft toch niet te betekenen dat je niet fatsoenlijk kunt eten?

De enige plek waar je nog enigszins aan je trekken kon komen, was Floor. Verder week ik meestal uit naar A Proposito, Soi 3 of Mangiare. Maar te laat komen bij een voorstelling is not done (en vaak onmogelijk) dus werd het regelmatig een retourtje McDonalds. Die tijden zijn nu voorgoed voorbij.

In De Doelen springt precies in het juiste gat: goed, smaakvol en betaalbaar eten, rekening houdend met gasten die aansluitend naar het theater gaan.

in de doelen keuken 2

Marco Some In De DoelenChef-kok Marco Somer, die zelf ook in de categorie van smakelijk hapje valt, heeft de laatste jaren naam gemaakt als patron cuisinier van De Harmonie. Daar blijft hij ook gewoon de scepter zwaaien, maar bij In De Doelen zul je hem ook regelmatig tegenkomen.

Hij ontwikkelde een gevarieerde kaart en is ook verantwoordelijk voor het maandelijks wisselende driegangenmenu voor theaterbezoekers die geen tijd hebben om de kaart uitvoerig te bestuderen.

Dat het met de keuken dus wel goed zit, bleek uit het voorproefje dat LiveLikeTom kreeg vlak voor de opening. De gerechten zijn net als in De Harmonie ontwikkeld rondom 3 kopsmaken en elke gang werd voorzien van een bijpassende wijn. Denk aan een gekonfijnte eendenborst op een gestoofde knolselder, kort maar intens gerookte zalm of een voortreffelijke variant op de klassieke steak tartare.

Voor dessert-liefhebbers zoals ik is de finale van het menu een hoogtepunt. Patissier Daniëlle Danting tekende voor de desserts van het Doelenmenu en het is bijna zonde om dan nog gewoon een koffie erbij te bestellen!

pic: De Buik Van

Smaakvol tot in de details

Over alles van In De Doelen is nagedacht. De inrichting is een smaakvolle ode aan de grandeur van de jaren ’60, toen De Doelen werd geopend. Zelfs het bestek is gekozen op z’n karakteristieke uitstraling (let er maar eens op).

Niet zo gek trouwens, dat deze zaak tot in de puntjes is uitgedacht. De mannen die tekenden voor het concept waren destijds ook het brein achter de roemruchte Betty Ford Clinic.

In De Doelen is opgedeeld in 3 delen: de koffiebar (met natuurlijk de bekendste appeltaart van Rotterdam; die van Dudok), het brasserie en restaurant gedeelte en de (wijn)bar. Omdat die laatste het dichtst ligt bij de entree van de concertzaal, kun je daar na afloop van je concert ook nog prima binnenrollen.

in de doelen patissier 2

Overigens kan ik me ook goed voorstellen dat ik hier hele zondagmiddagen door ga brengen. De grote ramen geven een prachtig uitzicht op het voorbij slenterende publiek. En met het oog op de aankomende herfst- en winterdagen lijkt me niets beter dan vanuit de mooiste zaak te kijken naar het lelijkste plein vol glibberende mensen.

In De Doelen – Schouwburgplein 52, 3012 CL