Sinds mijn baard steeds voller wordt, krijg ik regelmatig te horen dat ‘mannen weer op zoek zijn naar hun mannelijkheid’. Het zijn opvallend veel vrouwen die dat roepen, waaronder ook goede vriendinnen. Maar sorry, het is gewoon pertinente onzin! Het heeft ook niets te maken met het ‘herijken’ van de mannelijke identiteit en al helemaal niets met oerdriften. 

Op de één of andere manier lijken de vrouwen te willen analyseren waarom mannen ineens hun gezichtshaar laten groeien. Vrouwen willen nu eenmaal graag dingen kunnen benoemen en indien problematisch, bespreken.

Een diepgaande analyse over de man, die door de emancipatie zijn identiteit kwijt is, gaat echter niet op. Hoe graag vrouwen dat ook zouden willen horen; want dan hadden ze dat toch maar mooi voor elkaar gekregen met die bh-verbrandingen.

De huidige baardtrend heeft daarmee echter niets te maken. Net zo min als dat de metroman-trend teveel vrouwelijke aspecten in mannen naar boven haalde of dat het geleuter over gevoelens een drang naar een mannelijk statement oproept. Mannen zitten nu eenmaal niet zo ingewikkeld in elkaar.

Waar komen die baarden dan ineens vandaan?

Gewoon uit de modeblaadjes, net zoals een nieuw jurkje of dameskapsel. Daar is niets ingewikkelds aan. Zijn die vrouwelijke modetrends dan altijd maatschappelijk geëngageerde statements? Nee hoor, dat wordt er achteraf bij verzonnen. Het is gewoon een manier om een industrie aan de gang te houden. Elk seizoen een nieuw kleurtje, andere snit en hier en daar gewoon wat geks. Meer niet.

scruff

Scruff

‘Ja maar, mannen zijn zichzelf toch kwijt na de metrosexuele jaren?’ Kom op zeg, wat een kul! Mannen hadden in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw ook al baarden en dat lag echt niet aan de emancipatiegolf. Het was gewoon een trend om je haar te laten groeien; of dat nu op je gezicht, onder je oksels of in je broekje was.

Tientallen jaren daarvoor waren baarden ook in zwang. Zo gaat dat al eeuwenlang: baarden, snorren en scheren komen telkens in een andere volgorde en vorm terug. Net als alle andere fashiontrends. In de gayscene zijn bebaarde mannen zelfs al jaren een apart genre, met hun eigen dating-app: Scruff.

Als je dan nog een soort van psychologisch praatje wilt houden bij de huidige baardentrend, dan is het misschien het volgende: mannen vinden het heerlijk om vertroeteld te worden. Even een uurtje aandacht voor die rare haren in je gezicht. Warme lappen, een scherp scheermes, koude lappen en wat mentholpoeder…heerlijk! Een biertje erbij, wat bitterballen en naderhand een flesje veel te dure baardolie kopen.

Gewoon verwennerij voor jezelf. Omdat al die vrouwen in hun egocentrische emancipatiegolf zijn vergeten dat ze af en toe ook hun man eens in de watten moeten leggen. Dat hoort er namelijk ook bij, als je emancipeert. Maar geeft niets, wij gaan wel gewoon naar Barber of Schorem. Even lekker tutten als mannen onder elkaar.