Toen ik single was, was het vinden van een hotel (of überhaupt een bestemming!) een eitje. Meestal ben ik maar weinig tijd te vinden in een hotel, dus ‘schoon en rustig’ is voor mij genoeg. Hoeveel sterren, sportapparaten en koffersjouwers er zijn boeit me weinig. Dus toen ik ineens moest gaan overleggen over locatie, comfort en afwerkingsniveau, dacht ik dat mijn vakantiegeluk verziekt zou worden door eindeloos geëmmer. Gelukkig hebben we daar nu iets op gevonden.

Natuurlijk zou het makkelijk zijn om te zeggen: zoek jij het maar uit. Maar samen slapen, betekent bij ons ook samen betalen. En dan heb je aan mij een slechte. Ik houd van luxe en comfort, maar vindt het vaak zonde van m’n geld om honderden euro’s per nacht te betalen. Voor een comfortabel adults only hotel of een luxe hotel voor een verwenweekend wil ik nog wel een uitzondering maken. Maar het moet niet de standaard worden.

En dus werd een korte vakantie of weekendje weg voorafgegaan door eindeloos heen-en-weer gemail van hotelopties. Locatie mwah, een slechte review, te duur, te gehorig, geen ontbijt en ga zo maar door. Mijn top 5 en die van jou naast elkaar. Ai, geen overlap.

Het ging maar door en we hebben alles geprobeerd. Ook samen zoeken hielp niet. Uren en uren gingen voorbij, terwijl ik in principe toch best makkelijk was. Dacht ik. Niet dus.

De oplossing

Vorig jaar ontdekten we iets dat helemaal in ons vakantiestraatje paste. Het vereist een klein beetje hang naar luxe en comfort, én een beetje avontuurlijke instelling. Een goede vriendin tipte ons namelijk Hotwire. Nee, dit is geen gesponsorde post. Maar omdat we er nu al meerdere keren met groot succes gebruik van hebben gemaakt, durf ik het met een gerust hart te delen.

Hotwire is een blindbooking-site. Je geeft aan in welke wijk van een bestemming je wilt overnachten en bepaalt welke klasse je wel of niet acceptabel vindt. Vervolgens krijg je een aantal opties, waarvan je nog steeds niet weet welke hotels het zijn. Alleen een globale beschrijving en een prijs. Verder niets.

Het addertje

Direct nadat je hebt geboekt krijg je je hotelgegevens. Voor de meeste mensen is er echter een kleine drempel: nadat je hebt geboekt, kun je niet meer annuleren. Je betaalt dus sowieso. Nou ja, je annuleringsverzekering dekt het wel als je echt niet kunt, vermoed ik. Maar je kunt niet nog even rondshoppen en annuleren als je iets beters hebt gevonden.

Waarom Hotwire werkt

Het succes zit ‘m erin dat Hotwire goede deals sluit met hotels die hun beste kamers niet zomaar in de uitverkoop doen, via bijvoorbeeld een Trivago of Booking.com. Dat zou afbreuk doen aan de uitstraling van het hotel. Maar elke lege kamer is er natuurlijk een teveel. Daarom zetten ze hun kamers liever anoniem op een website.

Voor ons als reizigers is dat een goede zaak. Als Hotwire namelijk slechte hotels zou bieden, dan boek je één keer en daarna nooit meer. En dus belandden we al in verschillende goede kamers in goede hotels. Zo hadden we een bijna ballroom achtige hotelkamer in New Orleans, een luxe hotel in Kopenhagen, een designhotel op Sicilië en een boetiekhotel in Parijs.

Wij zijn inmiddels helemaal om. We vertrouwen blind op Hotwire en hoeven nu alleen nog maar tientallen appjes te sturen met fijne restaurants. Of is daar ook al iets voor?