Einstein QuoteEr zijn heel wat mensen die zweren bij een zogenaamde clean-desk-policy, oftewel: een opgeruimd bureau. Meestal zijn dat de mensen die ook dol zijn op het werken met Excel-sheets en ’to do’-lijstjes. Zelf houd ik best van wat orde en netheid (bijvoorbeeld in mijn backpack, maar mijn bureau blijft op de een of andere manier een bende. Het is alsof er een veldslag wordt gevoerd tussen het papierleger en het frutselleger.

Gelukkig heb ik nu een goed excuus voor de rommel op mijn bureau: ’s werelds meest geniale en visionaire mensen hebben hetzelfde “probleem”. Het is echter eerder een teken van briljantie dan een probleem. Uit onderzoek blijkt namelijk dat durfals en creatieven vaker een onopgeruimd bureau hebben. De messy-desk-mensen breken makkelijker los van tradities en conventies en dat kan de aanzet zijn voor verfrissende ideeën.

Einstein is zo gek nog niet!

Bedenk de volgende keer dat je naar je onopgeruimde bureau kijkt, dat degene achter dat bureau niet de enige is die beter functioneert met de rommel om zich heen. Steve Jobs en Albert Einstein hadden een broertje dood aan een opgeruimd bureau. Jezelf omringen met alles wat jou kan inspireren is veel prikkelender. Of zoals Einstein het zegt: “If a cluttered desk is a sign of a cluttered mind, of what, then, is an empty desk a sign?”

Ook het brein achter Facebook, Mark Zuckerberg, doet niet mee aan de hype die clean-deskpolicy heet. Juist de mensen die daarop hameren veroorzaken stress; bij degene die niet goed functioneert achter een opgeruimd bureau. Een inspirerende gedachte, nietwaar? Neemt natuurlijk niet weg, dat je de rest van je huis best mag opruimen.

 Dit artikel verscheen eerder in gewijzigde vorm op one-oh-five.com