Restaurant Lux is al jaren een begrip onder de Italiaanse restaurants in Rotterdam. Sinds 2013 zwaait chef-kok Milan Gataric de scepter in de keuken. Z’n experiment met de kerstkaart groeide uit tot een nieuwe klassieker en het populairste onderdeel van het menu.  

That Guy From Rotterdam liet de smaakpapillen kietelen door 7 gangen met het beste uit de keuken van Lux. 

restaurant Lux Rotterdam interior

Lux is al ruim 25 jaar een begrip in Rotterdam en zit al die tijd op dezelfde locatie op de ’s Gravendijkwal. Rotterdammers rijden graag het stukje om voor de Italiaanse keuken van Lux, die allesbehalve pizza’s op de kaart heeft.

Sinds chef-kok Milan Gataric een paar jaar geleden Lux overnam, bleven het iconische serveerwagentje en de de designpanelen aan de muur intact. De kaart werd echter flink opgefrist.

Lux: Italiaans op z’n Italiaans

Traditionele bereidingswijzen van het Italiaanse platteland zijn de nieuwe standaard. De ingrediënten komen, net als de biologische wijnen, rechtstreeks uit Italië. De pasta wordt, net als het zuurdesembrood, zelf gemaakt met meel uit Piemonte.

fresh italian cuisine

beetroot italian recipe lux rotterdam

Ambachtelijk koken, betekent ook flink wat arbeidsuren om het lekkerste uit de Italiaanse keuken op tafel te krijgen. Dat betekent dat je bij Lux soms net iets langer moet wachten dan je misschien gewend bent. Maar met een goed glas wijn is dat te overzien. En het resultaat is er naar!

De klassieker: Cuori di Tonno

Wat ooit begon als de opzet voor een kerstmenu, werd zo goed ontvangen dat het nu de standaard is. Bij Lux kun je namelijk 7 gangen bestellen als tasting menu, voor slechts € 40,-. Stuk voor stuk kleine gerechten met een geheel eigen smaak.

spaghetti cuore di tonno italian restaurant  Rotterdam Lux

Hoewel veel met het seizoen wordt gekookt, hoop ik dat de Cuore di Tonno een vaste verschijning is in dit menu. Deze spaghetti met gedroogd tonijnhart uit Sardinië en een rauwe eidooier is klassieker, die ik het liefst elke week zou eten!

Dat de nieuwe koers aanslaat, blijkt wel uit de lovende recensies die het restaurant ontvangt. Niet voor niets kende AD zelfs de Gouden Pollepel toe. Misschien tijd om ‘m ook eens toe te voegen aan het lijstje met favoriete Italiaanse restaurants in Rotterdam.

Italian Restaurant Lux Rotterdam gay

Italian Restaurant Lux 7 courses

beef funghi italian restaurant Rotterdam

Lux is geopend van woensdag t/m zondag van 18-22 uur. 

Adres: ’s Gravendijkwal 133, 3021 EK Rotterdam

Wat is jouw favoriete Italiaanse restaurant in Rotterdam?