Vóór David Beckham was de wereld simpel: je had heteromannen en homomannen. (En nog wat bisexuelen en transsexuelen; maar daar gaat het nu even niet om.) Feit was dat ik met mijn ingebouwde gaydar van meters afstand kon zien wie he of ho was. Dat was voor mij fijn. En voor die andere man ook. Maar de wereld is veranderd en een stuk ingewikkelder geworden.

Nederlandse mannen hadden jarenlang, zo niet eeuwenlang, het alleenrecht op een lomp uiterlijk. De heteromannen dan. De hoogopgeleide man herkende je z’n Youp van ’t Hek-achtige kleding: aardappelzak-jeans, brogues en overhemden van de Bijenkorf, waar heel duidelijk een merkje op moest staan. De laagopgeleide variant droeg ook aardappelzak-jeans, maar dan met scheuren en bleekstrepen, bergschoenen of sneakers en ergens in de nek een tribal. Jan Modaal zat er qua kleding ergens tussenin. De homo’s pikte je er in alle lagen makkelijk tussenuit: die hadden namelijk slimfit-jeans, slimfit-overhemden, veel te jonge schoenen en meestal een net iets donkerder huidtintje dan gebruikelijk was voor de tijd van het jaar.

In de jaren ’90 schoren homo’s hun schaamhaar en in de jaren ’00 werd dat gecompenseerd met baardgroei in het gezicht. Bij heteromannen duurde het allemaal wat langer, maar sinds Arie Boomsma en Chris Zegers overtuigend hetero genoeg bleken, is ook de Nederlandse Jan Modaal helemaal up-to-date. Werd eerst Beckham nog weggezet als ijdeltuit, tegenwoordig kijkt niemand op van een stylist in de kleedkamers, goedzittende pakken en zowaar aandacht voor schoenen. Ook het schaamhaar is weg, de baard groeit erbij en met een vleugje Hennes zie je er niets meer van. Ahoewel: niet iedere man gaat er op vooruit als ‘ie slimfit draagt. Ook allochtone mannen doen er aan mee: alleen gaan die dan naar de Zara, want die hebben er wél het figuur voor.

De trolley-hetero

De goedverzorgde heteroman werkt verwarrend voor mijn gaydar. Zelfs in gayporn zijn de meeste acteurs hetero en de DILFS of Disneyland maken het er ook niet makkelijker op. Van de week heb ik zelf mijn voorlopige dieptepunt bereikt. Ik stond leuk blikken te wisselen met een hip baardje, mutsje, slimfit jeans, sneakers die net iets te hip waren voor zijn leeftijd en zelfs een trolley ernaast. Kortom: een echte homo.

5b9d937f7eea43c98feef972a8cc6e87

Maar dat bleek bleek dus een trolley-hetero: zo’n jongen die met z’n vriendin een weekendje weg is, maar die dan wel de truttige stippentrolley van z’n vriendin moet voorttrekken. Verkeerde emancipatie noem ik dat. Óf je trekt je eigen trolley, of je laat je vriendin haar eigen stippentrolley sjouwen. Maar ga niet een beetje andermans gaydar in de war gooien met je hippe looks en je wijvenkoffer. Ook niet als zij even moet plassen. Het wordt tijd dat Nederlandse heteromannen weer gewoon normaal gaan doen. Al die aanstellerij is nergens voor nodig. En gezien het aantal scheidingen en het dalend aantal kinderen per huishouden in Nederland, is het ook helemaal niet goed voor ze. Straks moeten de homo’s nog kinderen gaan maken!

Verman jezelf, heteroman! Scheer je gezichtje weer lekker elke dag glad met je Gilette-mesje, laat je schaamhaar groeien en doe weer kleding aan die gewoon lekker zit. Jij blij, ik blij en dan kan je vriendin gewoon weer gaan zeuren met een reden!

—-

Even voor de duidelijkheid: David Beckham is gewoon een homo. Anders kun je niet met goed fatsoen een vriendin uitzoeken met een jongenslijfje. Dat die borsten het gevoel van een laagje zacht donzig borsthaar moeten compenseren heeft meer te maken met het schoonheidsideaal van vrouwen, dan met de wensen van David. Dat denk ik dan tenminste. Of hoop ik stiekem nog steeds. 

Check ook deze video, dat houdt het lekker licht & luchtig 😉