Kuala Lumpur Twin Towers That Guy From Rotterdam-com

Kuala Lumpur, Malaysia

Het wennen aan je vrije tijd slokt ongemerkt 2 of 3 dagen op van je vakantie of reis. Als je sneller in vakantiestemming komt, heb je meer profijt van je vakantie. Met deze tips kom je sneller in je reisritme!

De eerste dagen van een vakantie of reis vliegen voorbij. Het regelen van praktische zaken, het wennen aan een andere omgeving en wellicht de behoefte aan uitslapen zorgen ervoor dat je pas na een paar dagen echt in vakantiestemming bent. Maar dat kan een stuk sneller!

Ontdek je reisritme!

Iedereen heeft een ander reisritme. Voor sommigen betekent vakantie vooral uitslapen en op het strand liggen. Voor anderen betekent het juist actief de natuur in trekken of eindeloos shoppen. Als je met anderen op vakantie gaat is het handig om vooraf uit te spreken wat jouw idee van vakantie is. Je kunt dan makkelijk bepalen hoe een ideale dag er uit gaat zien. Toch zul je vaak afhankelijk zijn van lokale omstandigheden: dagtrips die op bepaalde tijden starten, vertrek- en aankomsttijden van vervoer of iets simpels als openingstijden van een supermarkt. Probeer voordat je vertrekt uit te zoeken welke lokale factoren je reisritme beïnvloeden.

Snel in je reisritme komen

Jarenlang ben ik in de grootste valkuil gestapt van vakanties: de eerste dag(en) niets doen om zogenaamd tot rust te komen. Meestal bleek ik die rust helemaal niet nodig te hebben en snakte ik juist naar nieuwe indrukken. De eerste dagen vliegen dan om zonder dat ze een bevredigend gevoel geven. Onlangs in Maleisië ontdekte ik waarom ik telkens in deze valkuil stapte. Ik dacht namelijk dat ik een dag nodig had om bij te komen van het reizen zelf en belandde vervolgens in een stad waar weinig te beleven viel (Kuching). Hierdoor werd ik juist gedwongen om me de eerste dag druk te maken over praktische ongemakken, zoals de temperatuur, reisstekkers die toch niet blijken te passen en het vinden van een pinautomaat die wél werkt met een Maestro-pas.

Direct in vakantiestemming komen

Hierdoor begon mijn echte vakantiegevoel pas een dag later, toen ik een dagtrip ging doen in de wijde omgeving. De makkelijkste manier om die eerste dag niet “kwijt te raken”, is door voor de dag van aankomst al iets actiefs in te plannen. Juist iets waardoor je even niet kan denken aan praktische zaken. Als je net als ik je eerste overnachting(en) vooraf boekt, neem dan voor vertrek al contact op met je hotel/ hostel en vraag of ze een (halve)dagtrip voor je kunnen boeken. Hierdoor krijg je op je eerste dag een direct een vakantiegevoel en blijken die praktische problemen allemaal wel mee te vallen als je in vakantiestemming bent.

Tijdens mijn vakanties plan ik hooguit een paar dagen vooruit. Ik heb dan ook de luxe dat ik niet in het hoogseizoen op vakantie hoef. Heb jij ook die luxe, probeer dan in je vakantieperiode ruimte open te laten voor last-minute beslissingen. Boek niet al je vervoer en overnachtingen van tevoren. Hoewel dat namelijk een geruststellend gevoel lijkt te geven, is de praktijk vaak weerbarstiger. Regelmatig spreek ik stellen die zich moeten haasten om aansluitingen te halen, volgende bestemmingen afvinken en geen tijd meer overhouden om iets langer te blijven op een plek waar ze het eigenlijk enorm naar hun zin hebben. Natuurlijk is dat voor iedereen verschillend en ik kan me goed voorstellen dat de onzekerheid van niet-plannen spannend is. Maar de stress slaat onmiddellijk toe als de taxi’s vast komen te staan in files, bussen toch niet zo op tijd rijden of hotels overboekt blijken en bagage niet aankomt. Een beetje improvisatie kan heus geen kwaad en is een stuk makkelijker als je niet vast zit aan een strikte planning. Om mezelf enige houvast te bieden, boek ik vaak mijn eerste twee en laatste overnachtingen vóór vertrek en de rest ter plekke. En wat blijkt: veel leuke overnachtingsplekken zijn niet eens via internet te boeken, die hoor ik onderweg via-via. Deze regelrechte pareltjes had ik nooit kunnen vinden vanachter mijn computer, maar voor geen goud willen missen!

Heb jij ook tips om sneller in vakantiestemming te komen, laat dan hieronder een reactie achter! Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen.

Lees ook: ‘verkloot of verrijkt internet de backpackervaring?’ over de lusten en lasten van internet en vooraf boeken. Of lees het Engelstalige artikel over het kiezen van je volgende bestemming: ‘how to pick your next destination’.