HRBK Heilige Rotterdamse Boontjes Koffie Ookami Meineszplain Rotterdam

Een supergoeie espresso of cappuccino voor slechts € 1,50; waar maak je dat nog mee? In elk geval bij Ookami in Rotterdam. De retestrak gezette koffie draait hier namelijk niet om hippe baardjes en fancy barista’s. Ookami is ongepolijst puur en Rotterdams. En het ziet er naar uit dat binnenkort elke wijk z’n eigen Ookami heeft.

De jongens die bij Ookami de lekkerste koffie zetten, zijn misschien niet de braafste jongens van de klas. Misschien ook wel, maar feit is dat veel van de jonge gasten die hier werken in de reguliere maatschappij nauwelijks aan de bak komen. Met z’n 50-en (daar zou je normaal een heel blok voor omlopen) branden ze loepzuivere koffie op Rotterdamse bodem, onder de naam Heilige Rotterdamse Boontjes Koffie.

-> Ookami maakt zeker goede kans om bij mijn favoriete coffee bars in Rotterdam te komen!

Deze koffie wordt gebruikt voor de koffie die je krijgt in Ookami aan het Burgemeester Meineszplein. Een prima plek om ’s morgens in de zon een koffie te drinken. Wil je liever thuis de HRBK drinken, dat kan ook: je kunt de gebrande bonen kopen in een zak van 250 gram of per kilo in een statiegeldbus. Daarnaast verkopen ze ook spullen om thuis de lekkerste koffie mee te maken. Persoonlijke favoriet is de slow-coffee kan, die is voorzien van een wollen sleeve. De wol komt namelijk van Spangense schapen. Hoe lokaal wil je het krijgen, these days.

HRBK Ookami Heilige Rotterdamse Boontjes Koffie

Hipsters, homo’s en mocro’s

Ookami is een initiatief van Marco den Dunnen (jeugdcoördinator bij de politie) en Rodney van den Hengel (sociaal makelaar). De naam Ookami komt van het Japanse woord voor wolf. Rodney legt uit dat de jongens die hier komen, net als wolven, uiteindelijk heel goed geciviliseerd kunnen raken. ‘Maar dat er altijd een onbetrouwbaar trekje op de loer ligt. Door de jongens verantwoordelijkheid te geven over hun eigen toko en koffie, leren ze in elk geval een rol van betekenis te spelen in hun directe omgeving.’

De formule slaat inmiddels aan en in de zaak komen hipsters, homo’s, mocro’s en bejaarden samen. Koffie verbroedert, ook in het gewilde Westen van Rotterdam De openingstijden van Ookami zijn enigszins flexibel, zoals één van de barista’s me verzekerde: ‘wij blijven open zolang de klanten willen.’ Er zijn plannen om in elke wijk een soortgelijke vestiging te openen, dus heb je in jouw buurt nog een goede koffiebar nodig, neem dan ff contact op met de heren van Ookami.

Wat is jouw favoriete koffiebar in Rotterdam?

HRBK Ookami Heilige Rotterdamse Boontjes Koffie