peru secreto cocktail red and spicy orange

Je wist wellicht al dat ik dol ben op koffie én op cocktails. Maar het blijkt dat die twee dus ook prima samen gaan! Koffiecocktails zoals de Martini Espresso en de Red & Spicy Orange klinken me dan ook als muziek in de oren. Vooral als blijkt dat ze makkelijk zelf te maken zijn!

Voor de rubriek ‘Cocktails with a view‘ kom ik op bijzondere plekken om cocktails te drinken. Zo dronk ik heerlijke cocktails op een heli-platform in Kuala Lumpur en is The Boundary in Londen nog steeds één van mijn favoriete rooftop-restaurants.

Om overdag toch nog enigszins scherp te blijven, heb ik de afgelopen jaren ook een gezonde koffieverslaving opgebouwd. Niet in de laatste plaats doordat er steeds betere koffie verkrijgbaar is en er naast mijn 6 favoriete coffeebars in Rotterdam ook nog eens de beste koffie van Nederland in 010 wordt geschonken.

coffee cocktail espresso martini nespresso boutique

 

Coffee & Cocktails

Toen ik vorige week een uitnodiging kreeg om koffie cocktails te gaan proeven én maken, hoefde ik dan ook geen seconde na te denken; natuurlijk wilde ik dat! Er stond eerst een heuse koffieproeverij op het programma, om de verschillende smaken en brandingen te leren herkennen. Grappig trouwens om de koffie niet in kopjes, maar in een soort likeurglaasjes te proeven. Met de neus dichtgeknepen al slurpend de koffie proeven en vervolgens je neus vrij te maken en ineens een heel andere smaak te proeven.

Zoet, zuur, bitter en zout hebben elk hun eigen plek op je tong en tijdens de proeverij werd al snel duidelijk dat ik een enorme voorkeur heb voor bitter (denk aan pure chocolade). Daarna was het tijd om een Red & Orange Spicy cocktail te maken met een koffie die zowel zoete tonen als die van cacao heeft: de Peru Secreto. Deze koffie komt van plantages die op 1500 meter hoogte liggen, in de valleien van de Peruaanse Andes.

Red & Orange Spicy recept

peru secreto nespresso boutiqueHet recept was verrassend simpel:

  • 10 ml siroop van rode peper
  • 25 ml mangosap
  • 35 ml Pisco (Peruaanse rum)
  • 1 capsule Peru Secreto
  • 3 ijsblokjes
  • crushed ice

Je doet de crushed ijs in een glas, giet de chilisiroop, het mangosap en de pisco erbij. Laat de koffie afkoelen met de ijsblokjes en giet deze vervolgens bij de rest.

Hoewel ik wat sceptisch was over de koffiesmaak in een pittige fruitcocktail, bleek het juist de koffiesmaak te zijn die het ‘m deed. In dat opzicht vond ik ‘m zelfs beter geslaagd dan de Martini Espresso, die we erna geserveerd kregen.

Zelf een coffee tasting of workshop volgen

De coffee tasting was wat mij betreft een echte eye-opener; of smaakmaker. Ik had niet gedacht dat zelfs een koffiejunk (lees: literslurper) als ik in zo’n korte tijd de smaakverschillen zou proeven tussen de ene koffie en de andere. Gelukkig is de workshop voor iedereen gratis te volgen in de Nespresso Boutiques. En jawel, daarvan zit er sinds deze week ook in één in Rotterdam, op de Kruiskade 69. De workshop wordt dagelijks 1 keer gegeven en op zaterdag 2 keer. Je kunt ook gewoon thuis aan de slag met deze koffierecepten.

Hoe drink jij je koffie het liefst?

(Laat je reactie hieronder achter)