Een actieve vakantie; dat klinkt voor mij als afritsbroeken, lelijke schoenen en blubber. Maar het valt reuze mee als je denkt aan slanke mannen die rotsen beklimmen. Of een stoere mountainbiker die een berg afrijdt. En dat is precies wat me te wachten stond in het Boheems Paradijs.

 

Hoewel ik mezelf graag voorhoud dat ik van relax-vakanties houd, moet ik bekennen dat het me nog nooit gelukt is om 7 dagen aaneengesloten op een bedje te liggen bakken. Na anderhalve dag krijg ik de kriebels: ik wil iets doen!

Onbekend maakt onbemind en daarom stond Tsjechië niet hoog op mijn lijstje van vakantiebestemmingen. Praag wel; voor een stedentrip tijdens een weekendje weg. Maar verder had ik geen idee van wat Tsjechië te bieden heeft voor wispelturige vakantietypes zoals ik. 

-> Lees hier over een stedentrip naar Praag.

gay travel prachov tsjechie czech republic rock town

Klimmen en klauteren

Laat ik voorop stellen dat ik geen fanatiekeling ben op het gebied van hiken, biken en klimmen. Wel ben ik altijd te porren voor duiken, skiën of desnoods een kilometerslange stadswandeling. Kortom: ik houd van actief bezig zijn, maar het moet ook geen dagen duren. Het blijft per slot van rekening wel vakantie.

climbing gear klimspullen klimmen boheems paradijs

 

Op uitnodiging van Czech Tourism bezocht ik het noorden van Tsjechië, dat steeds populairder wordt als bestemming voor actieve vakanties. Het gebied staat bekend als Boheems Paradijs of Český ráj en ligt op een krappe anderhalf uur van Praag.

Cultuursnuivers kennen de regio misschien al van de ontelbare kastelen, die verscholen liggen in sprookjesachtige bossen of op screensaver-waardige heuvels.

Hiken in Prachov

En juist in die bossen kunnen je fantastisch wandelen. Sommigen liggen in gebieden met miljoenen jaren oude rotsformaties. Op slechts anderhalf uur van Praag bevindt zich bijvoorbeeld het zandsteen-park Prachov. Om er te komen kun je het beste een auto huren, tenzij je natuurlijk met de auto naar Tsjechië bent gereisd.

micro klimaat prachov boheems paradijs

Prachov is onderdeel van het veel grotere gebied (181 km2) dat Boheems Paradijs heet. Dit gebied werd in de 19e eeuw razend populair als vakantiebestemming voor welgestelden.

Ook vestigden zich veel glasfabrieken in de regio, vanwege het schone bergwater en de hoeveelheid hout. Water en vuur zijn namelijk essentieel voor het maken van kristalhelder glas, waarover later meer in een andere post.

De vele zandsteen rotsdorpen (in het Engels klinkt dat veel stoerder als sand stone rock towns) zijn gebieden waar je schitterende wandelingen kunt maken langs spectaculaire rotsformaties. De wandelroutes zijn makkelijk te volgen en schijnen nergens in de wereld beter te worden aangeduid dan hier.

hiking signs prachov

Klimmen en abseilen in het Boheems Paradijs

Klimmen in Tsjechië is populair. Natuurlijk vanwege de variatie in stevige rotsformaties, maar ook omdat het land relatief laag is. De hoogste berg is slechts 1603 meter hoog. Hierdoor is de buitentemperatuur in het voor- en najaar dus erg fijn klimweer en heb je bovendien minder last van de zomervakantiedrukte.

Zelf klimmen

Hoewel ik al eens eerder had geklommen en in dienst eindeloos vaak heb geabseild, blijft een klimles toch fijn. In het Boheems Paradijs gingen we klimmen met Climbing School Bohemian Paradise (hoe kan het ook anders 😉 ). 

jiri odnoha climbing school bohemian paradise

Instructeur Jiří Odnoha droeg een wat vreemde hoed tegen de zon, maar dankzij z’n strak gespierde lijf en talloze training ging hij zonder moeite omhoog om verschillende grip- en klimtechnieken te demonstreren.

-> Grappig genoeg testte Jiří ook de handpresso al eens uit (zie de video in Make the best coffee, anywhere)

Daarna was ik zelf aan de beurt. Het is maar goed dat er bij mij thuis in de buurt geen natuurlijke klimmogelijkheid is, want ik zou acuut verslaafd raken.

Het is een soort fysieke kruiswoordpuzzel, waarbij je strategisch moet denken en tegelijkertijd werkt aan je spieropbouw. Best een slimme sport om te kiezen als je een denker bent en toch je lijf wilt trainen. Ik had in no time de parcours beklommen en zou er graag nog meer hebben gedaan. Maar de nieuwe ontdekkingen van het paradijs lagen op me te wachten.

liveliketom climbing bohemian paradise active holiday gay travel

liveliketom gay travel climbing

climbing bohemian paradise

Zo ontdekte ik kort daarna dat er nog veel meer aan activity-sports te doen valt in de regio. Daarover binnenkort meer, net als de update over gay Praag, waar vandaan ik weer richting NL ging.

Is het Boheems Paradijs iets voor jou? Of überhaupt wandklimmen?