Hoe groots en snel het leven in een grote stad ook is, met kerst word ik altijd weer enthousiast als een klein kind van alle knipperende lichtjes en versieringen. Kerst in Rotterdam is dan ook een feest als je, net als ik, van dat soort bling houdt.

Rotterdam by Night – stopmotion from TOM on Vimeo.

Hoewel ik een gruwelijke hekel heb aan het kerstfeest zelf, word ik toch telkens weer verliefd op de magie van al die flikkerende lichtjes. Zeker in combinatie met de lichten van het voorbijrazende verkeer en de verlichting in al die hoge woontorens. Er zijn mensen die zweren bij Anton Pieck-taferelen en kerstmarkten, maar dat is aan mij dus niet besteed. Vooral ook omdat die kitscherige houten huisjes met ‘made-in-China’-meuk en gluhwein volledig misplaatst zijn in ons land, waar we al eeuwen in bakstenen huizen wonen en geen berghutten hebben. Nee, doe mij dan maar een authentieke stadse kerst in Rotterdam. Vorig jaar maakte ik samen met Contour Media een filmpje dat onze visuele lofzang is op de stad in al haar knipperende glorie.