meditation pose sunrise mount batur bali

 

Bali is prachtig en Ubud vormt daarop geen uitzondering. Het enige jammere is, dat er semi-verlichte zielen rondlopen die denken dat de wereld er beter van wordt als ze aan yoga gaan doen.

Yoga is één van mijn favoriete sporten. Het houdt mijn spieren soepel, ik slaap er beter door dan op valium en ik heb ook nog eens het idee dat ik gezond bezig ben. Zeker sinds ik het kan combineren met wat pittigere oefeningen. (Lees ook: yoga voor mannen met ballen.)

Yoga in Ubud, Bali

Ubud is in dat opzicht een paradijs: je kunt er om de 10 meter een yoga-studio vinden, met YogaBarn als het episch centrum van de lokale yogawereld. Bijkomend voordeel is dat het er stikt van de vega-restaurants. Van vegetarisch tot veganistisch & raw, je vindt het in Ubud.

Helaas trekt dat ook een type reiziger aan waar ik juist een enorme allergie voor heb: karma-kutten. Dat zijn van die vrouwen die op hun eerste dag 20 van die wijde dunne-stof-broeken kopen en daar 3 weken lang mee voor lul gaan lopen. Voor kut eigenlijk, want een beetje man draagt dat niet.

Alsof Neaderthalers raw juice uit een wortel persten

Vervolgens gaan ze in elk restaurant, bij elke dansvoorstelling of desnoods in elk rijstveld demonstratief in kleermakerszit zitten. Met een brede glimlach. Bij elke verstoring, een toeterende taxi bijvoorbeeld, wordt de glimlach breder. Zo van: ‘ik kan daar tegen, het doet me niets’.

Man, man, man, wat zijn ze lekker in het hier en nu bezig. Bewust eten, bewust ademhalen en zogenaamde raw smoothies achterover slaan. Alsof de Neatherthalers ook van een wortel een sapje konden maken.

Bali, made in China

Wat me bovendien uitermate irriteert, is dat ze foto’s maken met een iPad. Want net als de demonstratieve zitpose, is ook de gewone smartphone uit den boze. Nee, het moet een heel zichtbare iPad zijn. Gemaakt onder allesbehalve wereldverbeterende omstandigheden. Net als die wijde kutbroek trouwens, met die nep-batik print erop. Ook gewoon uit China hoor.

Ik mag hopen dat ze hun vliegticket hierheen hebben gecompenseerd met CO2-compensatie-bomen. Nee yoga op Bali, daar doe ik dus niet aan. Dat doe ik gewoon thuis. Net zo goed en zonder al die karma-kutten om me heen.

Stiekem de airco lager zetten

Weet je trouwens al hoe je stiekem de airco een paar graden lager kunt zetten, zonder dat je man dat merkt? Lees Knibbel, knabbel, knuisje op Bali.