view over the beautiful island of Gran Canaria

Zoals je hebt kunnen lezen in ‘Gran Canaria: te gay, of wel ok?’ zijn we op zoek gegaan naar de andere kant van Gran Canaria. Eén van de belangrijkste reden om voor Gran Canaria te kiezen, was de hoeveelheid natuurschoon die er valt te ontdekken. En dan bedoelen we dus niet het cruisen in de duinen, maar hiken en mountainbiken door prachtige landschappen die je af en toe het gevoel geven in Jurassic Park te zijn beland.

looking at view on Gran Canaria

Toegegeven: ik heb de mazzel dat Alex geoloog is en dus alles weet van natuurgesteente, plantensporen en aardkorst-issues. Zoals je wellicht zelf wel weet is vulkanisch gebied meestal erg vruchtbaar is door de unieke bodemsamenstelling.

Micro-klimaten enzo…

De Canarische eilanden zou je, als ik Alex mag geloven, kunnen lezen als de hartslag van een vulkaan. Ze liggen namelijk in de buurt van een vulkanische hotspot en bij de breuklijn van de Afrikaanse tektonische plaat. Klinkt heel interessant allemaal, maar het komt ongeveer hierop neer: de eilanden zouden zo’n 75 miljoen jaar geleden zijn ontstaan als gevolg van vulkanische uitbarstingen en dus helaas hebben de dinosauriërs hier geen vakantie gevierd.

Elk van de eilanden heeft een eigen microklimaat, vanwege de ligging in de oceaan en de luchtstromen. Daarom is La Palma bijvoorbeeld erg groen en Lanzarote juist een zandbak. Gran Canaria wordt vooral geroemd vanwege z’n diverse klimaten op het ene eiland. Er wordt weleens gezegd dat het een continent op zich is. Klimatologisch gezien dan.

gay hiking on gran canaria active holiday

Hiken naar Roque Nublo

Het loont dan ook om de woestijnduinen van Maspalomas te verlaten en op zoek te gaan naar die andere klimaten. Als je de groene valleien bezoekt vergeet je spontaan dat je de avond ervoor nog stond te dansen op Britney Spears in het sodom en gomorra dat gay Gran Canaria ook kan zijn.

Zelf pakten huurden we de auto en reden naar de wolkenrots Roque Nublo voor een kleine hike. De berg is het hoogste punt van het eiland (1.813 meter) en is – komt de geoloog weer: – een monoliet die 4,5 miljoen jaar geleden ontstond. De hike is niet zwaar, maar het is wel slim om genoeg te drinken en wellicht van tevoren wat te eten mee te nemen bij het vreetkarretje aan het begin van het pad.

hiking to beautiful views in gay gran canaria on an active holiday

Op Gran Canaria is een groot netwerk van hiking trails en als je van wandelen houdt, dan zul je blij zijn met de diversiteit aan routes. Je kunt eenvoudige korte wandelingen maken, maar ook flinke stukken met af en toe een pittige klim.

-> Wandelfan? Lees dan ook: Gay hiking in Nederland met Burgers en Buitenlui

Mountainbiken, paragliden en andere actieve sporten

Je kunt natuurlijk met je huurauto  overal naartoe rijden, of iets avontuurlijker: een jeepsafari doen. Maar het zal je direct opvallen dat Gran Canaria razend populair is bij mountainbikers en wielrenners.

Sowieso is het eiland tijdens onze winter ideaal voor een actieve vakantie. Op verschillende plekken op het eiland kun je actieve sporten boeken, zoals paragliden, bergbeklimmen, duiken, surfen en bijvoorbeeld paddle-boarden.

Ook voor foodlovers

Ga je net als wij in januari of februari naar Gran Canaria, dan heb je de mazzel dat de duizenden amandelbomen op het eiland in bloei staan. Kronkelende wegen worden versierd door de wit-roze bloesems en op sommige uitkijkpunten levert dat prachtige plaatjes op.

Amandelbloesem op Gran Canaria

Amandelbloesems zie je in januari en februari overal.

Niet zo gek in elk geval dat je dus ook overal lekkernijen met amandelen kunt krijgen. Zo is het plaatsje Tejeda beroemd om z’n amandeltaarten en zeker de moeite waard om eens te stoppen.

Ben je niet zo avontuurlijk om de bergen in te rijden, om je wordt wagenziek van al die kronkelende wegen, dan kun je misschien beter de snelweg nemen naar de hoofdstad Las Palmas. Daar zijn volop restaurants en kun je wat cultuur opsnuiven in bijvoorbeeld Casa de Colón, het huis van Columbus.

amandeltaart op Gran Canaria

Toeristische trekpleister is ook Puerto de Mogán, dan volgens de boekjes klein Venetië wordt genoemd. Nou weet ik niet of je er weleens bent geweest, maar 3 kanaaltjes maken van het havenplaatsje nog geen Venetië natuurlijk. Gewoon overslaan dus. Net als Puerto Rico, dat meer op Benidorm lijkt.

-> Overigens: Benidorm is back, en gay!

Archeologische bezienswaardigheden

Wil je echt iets authentieks zien, dan kun je beter naar de grotwoningen waarin de oorspronkelijke bewoners van het Canarische eiland woonden. Er is een complete lijst van archeologische bezienswaardigheden.

corpses of canarias on gran canaria

Kortom: een short break naar Gran Canaria is ook prima voor gays die niet de hele dag vanaf hun strandbed willen Grindr-en. Overigens kun je dat ook weer leuk maken door hetero’s kennis te laten maken met Grindr.