Als gay community moeten we eens laten zien dat we ons verbonden voelen met andere gelijkheidsstrijders in de wereld. Bijvoorbeeld met de Iraanse mannen (en vrouwen) die straffen riskeren met hun bijdrage aan ‘My stealthy freedom’. Join our freedom; het thema van Amsterdam Pride 2016 is een goede aanleiding, toch? Kortom: draag een hoofddoek zaterdag!

paul poelstra strikeapridepose laura

In de discussie over de toegevoegde waarde van een Gay Pride wordt helaas veel te veel aandacht geschonken aan de blote konten en andere kleurrijke uitwassen van de lhtb-gemeenschap. Maar waar het eigenlijk om gaat, is de strijd voor gelijkheid.

Is Amsterdam Pride nog wel maatschappelijk relevant? 

Prides zijn inmiddels een achterhaald verschijnsel, in die zin dat de lgbt-community zichzelf vaak vergoeilijkt dat er nog een flinke strijd geleverd moet worden. Maar laten we wel zijn: het is gewoon een festival waarna de meeste bezoekers de rest van het jaar weer terug in hun provinciale kast kunnen kruipen.

Ik kreeg zelfs een verzoek van een jongen wiens foto is gebruikte bij dit artikel. Hoewel hij op een deelnemende boot van de Canal Pride pontificaal poseerde voor de fotograaf , wilde hij niet dat zijn foto gebruikt zou worden bij een artikel over de functie van Amsterdam Pride. Grappig genoeg liggen de portretrechten niet bij de individuele deelnemers, maar dat is een heel ander verhaal. Ik heb zijn foto uit respect verwijderd, maar het geeft wel aan hoe “strijdlustig” de gezichten van de pride zijn.

gay-pride-2012

De “gewraakte” foto

Vroeger hadden prides wel meer die lokale functie. Maar terwijl de rest van de wereld kleiner is geworden door internet en social media, lijken prides zich niet mee te ontwikkelen met het mondiale podium dat ze kunnen bespelen.

Europride 2016: Join our Freedom in Amsterdam

Amsterdam Pride is een statement naar de rest van de wereld. En zeker de EuroPride 2016-editie, die andere culturen en denkwijzen uitnodigt: Join our Freedom. Als voorhoede van maatschappelijke veranderingen is het misschien eens goed om de wederkerigheid van gelijkheid te toetsen.

Bijvoorbeeld door te laten zien wat onze vrijheid nog meer betekent. Gelijkheid voor vrouwen in landen waar dat nog niet vanzelfsprekend is, om maar eens iets te noemen. Ook daarvoor moeten wij durven staan. Want voor vrouwen in Iran die zonder hoofddoek willen lopen, is nog geen pride. En die zal er ook nooit komen.

My stealthy freedom: mannen dragen hoofddoek

Moeten wij als lgbt-community niet eens een statement maken dat laat zien dat wij ook vóór de gelijke rechten van deze vrouwen zijn? In Iran laten mannen zichzelf portretteren met een hoofddoek, om te laten zien dat zij vinden dat (hun) vrouwen wat hen betreft best zonder hoofddoek over straat mogen. Of mogen genieten van de wind in hun haren.

Nu kan ik dat laatste ook niet meer heugen, maar desalniettemin draag ik zaterdag wél een hoofddoek: ‘my stealthy freedom’. En wat mij betreft geldt dat ook in mijn Nederland geen hoofddoek meer hoeven te dragen. Mannen die zichzelf vervolgens niet kunnen beheersen, laten zichzelf maar castreren. Join our freedom, doe je mee zaterdag: draag een hoofddoek als je ballen hebt!

Doe je mee?