aquarium home holiday

Na de zomervakantie het vakantiegevoel vasthouden, hoe doe je dat? Vrij simpel: neem een aquarium. Dat vergt nauwelijks onderhoud (eens in de twee maanden) en laat je elke dag wegdromen naar een andere wereld.

cocktail-dahab-winterdip-golite

Ik ben dol op duiken. Snorkelen is een leuk alternatief, maar het liefst daal ik af tot een meter of 15 waar ik op m’n gemak kan wegdromen bij vissen en koralen die geen weet hebben van Obama, Rutte of MH17. De dagelijkse strijd om het eigen territorium wordt fel gestreden en als toeschouwer zie ik hoe andere zeebewoners rustig hun dag doorkomen: een schilpad die wat wier kauwt, zeepaardjes die sierlijk voorbij dansen en haaien die een middagdutje doen. Voor mij staat duiken dan ook gelijk aan instant-vakantiegevoel.

Een paar jaar geleden bedacht ik me dat ik in mijn dagelijkse sleur en hectiek soms dat gevoel van rust mis. Het gevoel dat ik krijg van het duiken, waarbij mijn ademhaling de rustgevende cadans bepaalt en mijn ogen worden geprikkeld door wezens die niets van agenda’s en deadlines weten. Een aquarium is het perfecte alternatief voor een leven zonder tv (voor als je het hebt gemist, lees hier: Bespaar zeeën van tijd en geld zonder tv). Met een goede pomp en een voedermachine heb je genoeg aan maandelijks of tweemaandelijks onderhoud. Tenminste, als je tevreden bent met guppen en tetra’s. Die kunnen namelijk zonder verwarming prima overleven en hierdoor heb je minder onderhoud.

Mijmeren en wegdromen in je eigen huiskamer

Ik kreeg mijn aquarium cadeau en heb zelden zoveel plezier gehad van een cadeau! Elke dag kijk even naar de vissen. Soms kan ik er zelfs een half uur mijmerend naar staren, terwijl de stress uit mijn lijf verdwijnt. Terwijl ik kijk naar die vissen, besef ik me telkens dat er een groot deel van de planeet is dat onze bescherming verdient. En ik weet dan ook weer waarom ik zo graag duik: het leert me te houden van de natuur. Ik weet dat dit allemaal wat corny klinkt, maar ik kan geen betere instant-vakantie-tool bedenken dan een aquarium. Wegdromend in je eigen huiskamer, dat is toch het beste dat er is!

Wat doe jij om je vakantiegevoel vast te houden?