Een weekendje Dublin, dat klinkt als iets voor hetero’s die dol zijn op Guinness en U2. Maar That Guy From Rotterdam ontdekt dat de Ierse hoofdstad ook genoeg heeft voor wie gek is op cocktails, gaybars en goed uit eten.

gay Dublin discovered by gay travel blogger That Guy From Rotterdam's Serge

Soms kom ik geheel onverwacht op plekken terecht, die ik zelf niet zo snel uit zou zoeken voor een weekend weg. Zo belandde ik laatst, op uitnodiging, in Benidorm, ontdekte ik hoe gay Tsjechië is en bleek Ljubljana niet alleen de groenste hoofdstad van Europa: het kleurt er ook aardig roze.

Dublin is ook zo’n bestemming waarvan ik vooraf niet zou weten of ik daar wel heen zou willen. In eerste instantie denk ik bij de Ierse hoofdstad aan hetero-taferelen met pubs, U2 en whisky. Dus toen ik er voor werk* een paar dagen heen moest, was ik vooral benieuwd of ik er mijn avonden een beetje aangenaam kon doorbrengen.

dublin-the-spire-millenium-spire-of-light

48 uur Dublin

Voor het gemak plakte ik er ook nog een extra hotelovernachting achteraan en vloog later terug, zodat ik uiteindelijk een goed beeld kreeg van wat je in 48 uur kunt doen. Zo kun je op vrijdagavond weg en zondagavond terug, als je een weekend Dublin wilt doen.

Het blijkt dat Dublin eigenlijk ideaal is voor een korte stedentrip. Er is genoeg te beleven in een paar dagen, maar de stad is net niet groot genoeg om je de indruk te geven dat je iets hebt gemist als je weer naar huis gaat. Dat gevoel heb ik wel altijd bij steden als Parijs, Barcelona en Berlijn.

riverside-dublin

Overdag: koffie, turbulente geschiedenis en street art

De geschiedenis van het huidige Ierland, en dan met name ook Dublin, doet niet onder voor die van veel andere Europese steden. De Kelten, Vikingen en Britten lieten er hun sporen achter; sla daarom Dublin Castle niet over. Hier werd na een bizarre revolutie met een ‘onzichtbare’ frontman in 1916 de basis gelegd voor een onafhankelijk Ierland.

Dat de wet- en regelgeving aanvankelijk niet zo onafhankelijk was, komt misschien nog wel het opvallendst tot uitdrukking in het beeld van Vrouwe Justitia: met haar rug naar de stad (het volk) gekeerd en zonder blinddoek.

[envira-gallery id=”10363″]

De tijden zijn inmiddels veranderd en als je in korte tijd een goede indruk wilt krijgen, is een stadstour met een privé-gids geen overbodige luxe. Zelf ging ik op pad met de Nederlandse Cathelijne van Witty Walks.

Een gay Dublin-tour bestaat (nog) niet, maar voor That Guy From Rotterdam had ze een route samengesteld langs hippe koffiezaakjes, hamburgerrestaurants, toffe shops/hotspots én een flinke portie street-art, architectuur, hoogtepunten uit de geschiedenis en filmanekdotes. Prima combi en dat in 3 uur!

[envira-gallery id=”10335″]

Highlights Dublin

Een paar highlights waar je misschien zelf wat meer tijd voor wilt uittrekken:

De straten van Dublin zijn een heus openluchtmuseum met beelden en streetart van alle tijden. Op een regenachtige dag kun je uitwijken naar het Irish Museum of Modern Art, oftewel IMMA.

De indrukwekkende bibliotheek in Star Wars II lijkt verdacht veel op de Trinity College Library. Het gerucht gaat dan ook dat George Lucas hier zijn inspiratie opdeed voor de fameuze filmbibliotheek. Of dat echt zo is kun je zelf zien. En als je er toch bent, dan kun je net zo goed even een glimp opvangen van Ierlands grootste cultuurschat: The Book of Kells. Sowieso is Trinity College een oase van rust om rond te wandelen.

[envira-gallery id=”10365″]

Shoppen kun je prima in Dublin, maar niet alle hotspots zijn van mijlenver te herkennen. Zo gaan een paar erg fijne winkeltjes verscholen in het voormalige Powerscourt Townhouse.

shopping mall Dublin powerscourt houde

Om de hoek vind je ook George’s Street Arcade. Laat je niet afschrikken door de toeristische uitstraling aan de entree. Binnenin vind je namelijk een paar fijne zaakjes om verantwoord te lunchen.

Nou ben ik natuurlijk geen shoppende fashionista (ik kom niet verder dan Old Bond Street in Londen), maar ben je dat wel dan zijn deze shoppingroutes erg handig.

Songfestivalkampioen heeft geen Eurovisie Museum, maar wel…

Dat de Ierse band U2 geschiedenis schreef staat buiten kijf. De zaak die de band destijds niet wilde boeken, verlieten ze met de legendarische woorden: ‘als we later beroemd en rijk zijn, kopen we deze hele hut’. En dat deden ze. Naast de nu legendarische Garagebar kochten ze ook de hele boel op en vind je The Clarence. Een luxe boutique hotel waar Bono zelve de suite inrichtte.

Meer over de Ierse rockgeschiedenis ontdek je in de Irish Rock ’n Roll Museum Experience. Toch is het vreemd dat ze geen Eurovisie Songfestival museum hebben: het land won het meest van allemaal (7x).

De beste hamburger van Dublin

Het centrum is de beste plek om je dag te starten. Je zult dan ook snel ontdekken dat Dublin vol zit met fijne restaurants en coffeebars. Ben je dol op zoetigheid in de ochtend, ga dan naar Wicklow Street, waar bijvoorbeeld Le Petit Parisien zit.

Dublin coffee bar le petit parisien

Heb je wat later op de dag trek in een burger, loop dan bij Bunsen. Volgens locals hebben ze daar de beste hamburgers van Dublin. Het vlees is inderdaad goed, maar als hamburgerexpert vind ik de totaalervaring van Gourmet Burger Kitchen vele malen beter. Ben je een echte vleesliefhebber, dan is Featherblade een betere keuze. Deze steakkampioen heeft namelijk sinds kort ook een fantastische burger op het menu!

GBK gourmet burger kitchen hamburger

Bacon en avocado op een buger; prima combi van GBK

Lees verder: Uitgaan in gay Dublin

* Wil je ook vaker naar het buitenland, maar zorgt je baan daar niet voor? Lees hoe je van je baas gratis langere weekenden krijgt.