botanical-gardens-montreal

Geur is één van de sterkste manieren om emoties en herinneringen op te roepen. Als je dit weet wordt het heel eenvoudig om elke dag in vakantiestemming te komen.

Duizenden zogenaamde olfactorische receptoren zitten in je neusholte. Zodra geurmoleculen in aanraking komen met deze cellen, maken de hersenen een connectie met de opgeslagen informatie in je brein. Duizenden jaren geleden was de mens op die manier in staat om giftige stoffen te herkennen en ook te weten welke andere gevaren op de loer lagen. Ook anno 2014 gebruiken we de neus om te checken of de melk zuur is en of er ergens iets aanbrandt. Het ingenieuze systeem zorgt er tegelijkertijd voor dat positieve prikkels ook goed worden ontvangen. Een baby die de geur van de moeder herkent, de aangename klik die je voelt tijdens een eerste date of een flashback naar het snoepwinkeltje uit je jeugd. Het reukorgaan is dan ook één van je belangrijkste zintuigen, dat bovendien sterk werkt op je emotionele geheugen.

Vakantiegeuren

Geuren roepen snel herinneringen op. Vrijwel iedereen herkent het vrolijke gevoel van het eerste zakje pepernoten dat opengaat in de herfst. Of de geur van een kerstboom, gluhwein of een haardvuur. Na de koude winter zie je mensen vrolijk worden als ze zich voor het eerst weer mogen insmeren met zonnebrandcrème. Voor veel mensen is dat de geur van vakantie. Of de geur van een zakje lavendel, die in Frankrijk is geplukt. Een klein snuifje van een dergelijke geur kan je laten verdwalen in vrolijke herinneringen.

Elke dag vakantiegevoel

Het geluksgevoel van een geur kun je eenvoudig zelf creëren en oproepen op elk moment. Per toeval ontdekte ik hoe het werkt. Ik was namelijk op Schiphol en ontdekte dat ik mijn favoriete eau de toilette was vergeten in te pakken. Ik kocht een eau de toilette die ik weleens wilde proberen en gedurende die vakantie naar Vietnam gebruikte ik elke dag die nieuwe geur. Eenmaal thuis stapte ik weer over op mijn ‘eigen eau de toilette’. Toen ik op een ochtend half versuft het verkeerde flesje pakte, sprayde ik m’n ‘vakantiegeur’ op. Plots was ik klaarwakker en kwamen herinneringen (én het fijne gevoel) van de vakantie in Vietnam naar boven. Het was instant-geluk!

Sindsdien koop ik vóór elke vakantie een nieuwe geur. Inmiddels heb ik in mijn badkamer een plankje vol met vakanties. ’s Morgens kies ik dan of ik met Dahab, Rio, Tarifa, Buenos Aires, New York of Lissabon op pad ga. Heerlijk! Natuurlijk heb ik ook gewoon een thuisgeur; m’n all time classic. Want elke dag op vakantie wordt ook wat saai.

Hoe creëer je een vakantiegeur?

Het is heel eenvoudig om het geluksgevoel van geur in je op te nemen. Met een paar eenvoudige tips creëer je een eigen vakantiegeur.

  • Doe vooronderzoek – ga voor je vakantie eerst een paar keer naar IciParisXL, Douglas of De Bijenkorf en probeer wat geuren uit. Kies vervolgens een geur die in basis al een fijn gevoel oproept. Houd wel rekening met je bestemming, want een zware winterse eau de toilette zal misschien minder lekker gaan ruiken als je door de jungle banjert met 40 graden.
  • Begin op dag 1 – koop je nieuwe geur op het vliegveld of stop hem in je ruimbagage en gebruik hem pas als je op je bestemming bent. Hoe sterker de geur exclusief wordt gekoppeld aan je bestemming, hoe beter.
  • Fijn moment? – Spray altijd een beetje op je pols of een zakdoek. Ben je vervolgens op een droomplek, zie je een fantastische zonsondergang of heb je de meest indrukwekkende beeldencollectie gezien, ruik dan even aan je pols om de geur nog steviger te verbinden met die plek.
  • Even wachten – Bij thuiskomst gebruik je de vakantiegeur een paar dagen of weken niet. Doe je dat wel, dan verbind je de geur te snel weer met je leven thuis. Kies die eerste dagen bij voorkeur een geur die geen vakantieherinneringen oproept. Pas na een tijdje gebruik je je vakantiegeur weer. En je zult merken dat je direct weer al die fijne vakantieherinneringen voelt.

Overigens heet deze methode van het creëren van nieuwe emotionele connecties in reclamejargon (en de psychologie) ‘klassieke conditionering’. Je dient jezelf prikkels (vakantiegeluk) toe en zorgt dat er een connectie wordt gelegd met een repeterende andere prikkel (in dit geval de geur), zodat uiteindelijk de omgekeerde werking ook kan ontstaan. Leuk om te weten, nietwaar?