De afgelopen weken ben ik maar liefst 2 keer mijn laptop vergeten mee te nemen uit het vliegtuig. Goed georganiseerd zat alles had in een laptopsleeve in de bagagezak van de stoel voor me. En hoewel ik er vlak voor landing nog aan dacht, vergat ik het toch bij het uitstappen. Pas in de trein miste ik mijn trouwe metgezel en sloeg de paniek toe. ‘Krijg ik ‘m ooit nog terug?’ Maar ik ben blijkbaar niet de enige die weleens iets vergeet. En dat is maar goed ook.

lost and found items british airways flights

British Airways bracht laatst een lijst uit met dingen die mensen zoal vergeten als ze het vliegtuig verlaten. Ze zijn enthousiast dat ze op hun bestemming zijn, blij om weer thuis te zijn of gewoon praktisch: de aansluitende vlucht of trein wacht. Per maand worden zo’n 2.500 artikelen vergeten. Per maand! En dat is alleen nog maar bij British Airways!

Rare dingen om te vergeten

Computeres, waaronder ook e-readers, tablets en smartphones worden het meest vergeten (506 x). Daarvan was mijn laptop er dus 1! De andere vergat ik tijdens een KLM-vlucht twee weken later. De top 5 van spullen die men vaak vergeet bestaat verder uit elektronische accessoires zoals hoofdtelefoons, camera’s,  (444 x), kleding (295 x), brillen (116 x) en contant geld (77 x). De meest opvallende dingen die terug werden gevonden in de toestellen van Britisch Airways waren een trouwring (die zal vast gekneld hebben) en 800 sigaretten (maar die waren anders ook in rook opgegaan).

-> Gelukkig niet vergeten: m’n zonnebril op sterkte. Ineens zag mijn vakantie er een stuk beter uit

Geen paniek

Hoe sneller je ontdekt dat je iets bent vergeten, hoe groter de kans dat je het snel terughebt. Zo had ik mijn laptop binnen een uur al terug, omdat ik het ontdekte voordat ik in de trein stapte. Zo kon ik nog mooi terug naar de servicebalie. Niet alleen BA doet z’n best met het terugbrengen van cabinespullen. KLM heeft bijvoorbeeld een super-alert webcare team. Met hen regelde ik via Twitter dat ik mijn laptop kon ophalen op Schiphol. Een charmante KLM-man stond me op te wachten met mijn dierbare laptop in z’n handen. Hoe romantisch klinkt dat?

-> Cruisen op het vliegveld? Ehm, lees eerst even: Waar kom je homo’s tegen tijdens een niet- gay vakantie?

Als je er niet snel bij bent, dan blijven de spullen nog wel even bewaard, maar moet je wel even de papiermolen door. British Airways bewaart de gevonden spullen maximaal 3 maanden, daarna gaan ze naar een goed doel of worden ze verkocht tijdens een sale. Lijkt me een heerlijk idee om eens per kwartaal een grote rommelmarkt te houden op Schiphol. Misschien zit er wel een boekje tussen dat leert hoe je dingen nooit meer vergeet. Alhoewel dat op zichzelf al zou bewijzen dat het boekje waardeloos is. Daar moet ik dus een andere tip voor bedenken.

Het zou trouwens interessant zijn om te weten of reizigers van BA vergeetachtiger zijn dan die van bijvoorbeeld KLM, Qantas of Emirates. Is daar al een infographic van?

Ben jij weleens iets vergeten in het vliegtuig? En zo ja, heb je het ook weer terug gekregen?