Eén van de mooiste dingen van reizen, vind ik het genieten van hoogtepunten van andere culturen. Dat hoeven niet per se de lokale culturen te zijn. Zo was ik in januari en februari 2012 in Costa Rica. Vanwege het klimaat en de reisafstand komen veel Amerikanen daarheen. Zoals gebruikelijk spelen de lokale restaurants en bars in op de dominante toeristengroep en dus werd er naar de Super Bowl gekeken. Nadat ik op het strand bij zonsondergang een huwelijk voltrokken zag worden, belandde ik in zo’n bar, waar zelfs het vrouwelijk personeel als wulpse cheerleaders de bestellingen opnam.

De wedstrijd zelf is natuurlijk belangrijk, maar de poeha er omheen minstens evenveel. De commercialblokken zijn de duurste van de Amerikaanse tv en er is altijd wel een schandaal van een commercial die niet mag worden uitgezonden. Halverwege het sportspektakel is er de halftime-show. Voor velen is dat een hoogtepunt van de wedstrijd, omdat de optredende artiest alles uit de kast trekt om de aankomende concerttoernee te promoten. Vorig jaar was het Madonna, die een verpletterende indruk achterliet door bombastisch en grafisch ijzersterk haar nieuwe album onder de aandacht te brengen. Het is dan ook moeilijk om daar overheen te komen. Maar Beyoncé lukte het gisteravond. Een strak gechoreografeerde show met vuurwerk, videoprojecties én de juiste camerablik. Je zou bijna vergeten dat deze krachtige jonge vrouw nog maar 31 is.

Hoe ziet jouw halftime show eruit?

Jouw half-time show

Het is dezelfde leeftijd waarop de eerste tekenen van een dertigersdip zich kunnen aandienen. En enkele jaren daarna zit je zo’n beetje op de helft van je leven. De grote vragen als ‘Is dit alles?’ en ‘wat wil eigenlijk met mijn leven?’ krijgen vat op menig dertiger. Er komt vanzelf een dag dat je opstaat en denkt: wat nu? Je kunt natuurlijk blijven doen waar je goed in bent en terechtkomen in de tsunami van het gezinsleven. Dat is lekker comfortabel, omdat je nog maar één doel hebt: het kroost goed op weg helpen. Maar als dat niet jouw pad is, of je besluit dat pad iets later te gaan volgen, dan heb je nog een zee van tijd om te doen wat je zelf wilt. En waarom zou je niet gewoon zorgen voor een goede halftime show?

Klaar voor de tweede helft!

Voor een goede halftime show heb je maar een paar dingen nodig: tijd en geld. Voor velen blijft het vervolgens bij klagen over het gebrek daaraan. Maar dat is volstrekt overbodig! Je hoeft het jezelf namelijk alleen maar te gunnen, écht te gunnen. Vervolgens kun je zelf bepalen hoe jouw halftime show eruit ziet. Het kan zijn dat je een jaar wilt sparen en vervolgens gaat rondreizen. Maar je kunt net zo goed besluiten om een jaar lang geen tv te kijken. Of om een half jaar lang elk weekend een vriend of vriendin van vroeger op te zoeken. Of eindelijk eens alle boeken op je boekenplank te lezen. Of ze juist allemaal weg te gooien. Het gaat erom dat je jezelf een moment gunt om iets te doen waarmee je jezelf verrast terwijl je tegelijkertijd precies datgene doet waar je uitzinnig juichend gelukkig van wordt. Het vinden van een nieuwe hobby, studie of andere tijdsbesteding kan je hoofd namelijk een flinke energieboost geven. Net zoals de show van Beyoncé. En daarna ben je helemaal klaar voor de tweede helft!