flag south bank centre love festival

Toen ik in Uruguay was, werd het homohuwelijk officieel goedgekeurd. Een lange strijd ging er aan vooraf en het was dan ook een groot feest toen eindelijk het huwelijk werd opengesteld voor mensen van het gelijke geslacht.

Ook toen ik afgelopen zomer in de VS was, werd uitbundig gevierd dat voortaan same sex marriage officieel is toegestaan in het hele land. Je zou bijna denken dat het openstellen van het burgerlijk huwelijk met me meereist. Ik krijg dan ook vaak de vraag of ik zelf zou willen trouwen.

-> Ik heb trouwens wel een tip voor je huwelijksreis

Mijn antwoord is steevast ‘nee’. Ik ben namelijk al jaren tegenstander van het homohuwelijk.  (Lees hier waarom ik wel weer fan ben van deze actie van Ben & Jerry’s) Want zelfs als je niet trouwt voor de kerk, vraag je met een homo-huwelijk om een bevestiging van je relatie in een vorm die de kerk omschrijft als een heilige verbintenis.

bearded gay couple love festival London

Heiligschennis, waarom zou je dat doen?

Logisch ook dat er zoveel weerstand is: je vraagt om een heiligschennis terwijl je zelf waarschijnlijk niet eens gelooft. Je schopt er bovendien een hoop mensen mee tegen het zere been. Waarom zou je dat doen?

Bij een overheid die zegt kerk en staat te scheiden, zou het passen om de voordelen voor kerken en hun omgangsvormen geheel af te schaffen. Geen belastingvrijstelling voor kerken dus, en ook geen fiscale of juridische voordelen voor mensen die een kerkelijke verbintenis aangaan. Niet voor niets moet je ook nog een keer trouwen voor de wet. Maar trouwen blijft daarmee toch een slap aftreksel van het kerkelijke feestje.

Homohuwelijk of liefdesjubileum?

Veel mensen willen ook eigenlijk niet trouwen, maar alleen de fiscale en juridische voordelen van de verbintenis. En dat in combinatie met een feestje. Zogenaamd om hun liefde voor elkaar ten overstaan van anderen te bevestigen. Maar daarvoor is dat huwelijk niet nodig, zo ontdekte ik op het 10-jarig liefdesjubileum van twee dierbare vrienden.

gay couple marriage holding each other

Zo kan het ook: gewoon een feest omdat je van elkaar houdt.

Wat mij betreft is de openstelling van het burgerlijk huwelijk dus compleet overbodig. Het heet ook niet voor niets ‘burgerlijk’. 

Het zou anno 20167 toch mogelijk moeten zijn om te zeggen dat je wilt dat iemand jouw familie wordt en dat als dat wederzijds is, je dat gewoon kunt regelen? Gewoon een aanvraag doen waarmee je de samenleving met 1 of meer personen bevestigt. Net zoiets als je rijbewijs aanvragen.

Nee, daar is niets romantisch aan. Maar die houten banken in de kerk zijn dat ook niet.  

Wat vind jij van het homo-huwelijk?