Montreal Canada

Vraag je je ook weleens af waarom zoveel mensen in de vroege ochtend of door de stromende regen gaan hardlopen? Ik ging liever naar de sportschool (2 keer per week hooguit) en dan alleen in de avonduren; ’s morgens een uurtje langer liggen is heerlijk nietwaar? Maar inmiddels heb ik het geheim van deze renners ontdekt en betrap ik mezelf er op dat ik zelfs ’s morgens vroeg naar buiten op ga. Sterker nog: ik mis het als ik het een paar dagen niet doe. Ik begin hardlopen zelfs leuk te vinden!

Hardlopen is gezond
Er is een heel rijtje aan voordelen die aan hardlopen worden toegedicht. Lees ze vooral even, want je vergeet ze heel snel als je je hardloopschoenen aantrekt en de regen met bakken uit de hemel komt. Tal van studies wijzen uit dat hardlopen goed is voor lichaam én geest. Intensieve beweging is sowieso goed voor je conditie, vetverbranding en de opname van zuurstof in je bloed. Daarvan heb ook je hersenen profijt. Een groot voordeel van hardlopen is bovendien dat je je hoofd helemaal leeg maakt, waardoor stress sneller verdwijnt. Dat je lichaam dan ook nog eens het gelukshormoon endorfine aanmaakt, zorgt natuurlijk voor een extra boost. Doordat je ook tevredener wordt over je eigen lichaam, pept zelfs je sexleven er van op. Bovendien verminder je de kans op hartziekten door intensief sporten. Kortom: voor je fysieke en mentale gezondheid is hardlopen fantastisch. Maar waarom is het dan zo vervelend?

Waarom hardlopen vervelend is
Als je die hippe mensen in hun perfecte outfits moeiteloos voorbij ziet lopen, dan vraag je je af wat zij ervaren wat jij niet ervaart. Want laten we eerlijk zijn: je lijf is niet zo strak als dat van hen, je hebt nog geen zin om te investeren in een outfit voor een sport die je misschien na 2 maanden weer opgeeft en bovendien doen je knieën en hopen pijn na 500 meter en na een kilometer of twee ben je buiten adem. Dat zie je nou nooit in die hippe advertenties van Nike.Hardlopen is in eerste instantie gewoon niet leuk, omdat je lichaam het niet gewend is. Vergelijk het met de eerste keer een biertje drinken, sigaret roken of zure matjes eten. Allemaal niet leuk de eerste keer, maar daarna zeker voor herhaling vatbaar.

Hoe begin je met hardlopen?

Uiteindelijk ben ik toch gaan hardlopen. Waarom? Omdat ik ook zo’n hippe snelle loper wilde worden. En omdat ik merkte dat m’n sportschoolroutine steeds minder effect had. Ik wilde letterlijk weglopen voor wat stress en het leek me een goede manier om meer in de buitenlucht te zijn; de hele dag binnen op kantoor doet geen goed voor lijf en leden. Om het hardlopen leuk te gaan vinden, en om er überhaupt mee te beginnen, heb ik een paar succesfactoren ontdekt. Ik noem ze mijn ‘geheim van hardlopen‘. Volgens mij zetten ze je denken even op z’n kop, maar helpen ze wel om je goed gemotiveerd aan de slag te gaan. Is hardlopen dan nog steeds niks voor jou, bedenk dan dat slenteren ook heel gezond is. Misschien zelfs nog wel gezonder!