Sinds SEO-schrijven in zwang is, lijkt het wel of ieder bedrijf z’n hele website SEO-friendly wil hebben. Natuurlijk wil iedereen met een website hoog eindigen bij de zoekresultaten, omdat een second-pager zo goed als virtueel dood is. Toch hoef je je niet druk te maken als je nog nooit van SEO (search engine optimalisation) hebt gehoord, of gewoon blij bent met de teksten die je op dit moment op je website hebt staan. De TROS laat met het programma ‘De beste zangers van Nederland‘ zien dat er een hele wereld buiten internet is.

Terwijl de commerciëlen geen programma voorbij laten gaan zonder tele-voting en allerlei hippe apps die gelijktijdig met het programma op de iPad meelopen, heeft de TROS de beste troeven in handen om al dat online geweld te verslaan. Hun programma is inmiddels een paar seizoenen bezig (sinds 2009) en scoort zo’n slordige 500.000 tot 1 miljoen kijkers. De formule is even simpel als doeltreffend: veeg een aantal BN-zangtalenten bij elkaar in een fijn zonnig oord en laat ze elkaars liedjes vertolken en that’s it. Wat? Zo simpel? Ja, zo simpel!

seizoen 5 – 2013

Geen gedoe met sms-en of online verder kijken, geen hashtags of Facebook-pagina’s: gewoon een tv-programma waarbij de kijker niets anders hoeft te doen dan te kijken en luisteren. En dat is nu juist hetgeen dat ‘De beste zangers’ zo’n succes maakt! Juist omdat je niet in 10 minuten naar een commercialbreak-climax wordt gewerkt en heen en weer geslingerd tussen sms-en en secondscreen, heb je een ontspannen avond zonder pretenties.

Wat de commerciëlen verkeer doen

Moet de TROS daar iets aan veranderen? En misschien betere SEO-copy laten schrijven om wel op 1 te komen in Google (nu staat uitzendinggemist namelijk op 1)? Nee! De TROS heeft heel goed begrepen dat de doelgroep van het programma gewoon onderuit wil zakken en helemaal geen zin heeft in achtergrondfilmpjes van artiesten die op kosten van de gemeenschap op een tropische bestemming vakantie vieren in ruil voor een paar deuntjes. (Stel je voor dat ze daar de hele tijd uit bekers van het Ministerie van Cultuur moeten drinken of jenever van Rutte acherover moeten slaan voor de verplichte productplacement,)

Er is ook geen noodzaak op een winnaar te kiezen. De helft van de deelnemers heeft al meerdere talentenjachten gewonnen, danwel in de jury ervan gezeten. Dat weten we al en daar hoeven Martijn Krabbé en Wendy van Dijk niets meer aan toe te voegen. De artiesten hoeven ook niet in de zeik genomen te worden door Gerard Joling of wekenlang met een gekneusde rib de kijkcijfers van het zoveelste spring-, duik- of schaats-programma omhoog te krikken. Sterker nog, de TROS vond dat genre dertig jaar geleden al uit met ‘Te land, ter zee en in de lucht’. En toen bestond het internet nog niet eens.

Nee, met een muziekje op de achtergrond kun je prima surfen naar websites die wél interessant zijn en even whatsappen met mensen die op 1 staan in je persoonlijke vriendenlijst. Daar hoeft geen winnaar uit te komen. Behalve dan de TROS: die zonder SEO-copy of trending topic-positie gewoon doet waar ze goed in is. Ieder z’n vak, nietwaar?

Meer weten over SEO-schrijven? Begin hier: [bol_product_links block_id=”bol_50fd5922b884d_selected-products” products=”9200000006679975″ name=”SEO-voor dummies” sub_id=”” background_color=”FFFFFF” text_color=”00AEEF” link_color=”009EEF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″]

Ok, ik geef wel toe dat Jan Smit beter kan stoppen met het doen alsof ze 7 weken op Ibiza zitten: daar is het publiek buiten Volendam echt te slim voor tegenwoordig. En ja, ook de chemie tussen de schnabbelaars ontbreekt en er zijn nog wel wat zaken op het programma af te dingen. Maar bottomline is dat deze manier van tv maken de komende jaren meer publiek zal trekken dan al die wanhopige pogingen om van elke hype een nieuw format te maken.