brazil paraty beach liveliketom

brazil paraty beach liveliketom Nu er een hittegolf op de loer ligt, trekken we massaal richting stranden en parken om onze gebrek aan nachtrust te compenseren met een dagje niks doen. Een verfrissende duik in de zee lijkt de enige remedie om af te koelen. Maar heb je echt last van de hitte, dan zijn deze 7 tips pas echt verfrissend. Ik heb ze zelf uitgeprobeerd in de jungle en op de heetste dagen in New York en ze werken!

1. Drink géén ijskoude drankjes

Hoe verleidelijk ze ook zijn, ze kosten je lichaam meer energie omdat je lijf streeft naar een constante temperatuur van ongeveer 36,5 graden. IJskoude dranken geven je lijf de impuls om op te warmen en dat is wel het laatste waar je zin in hebt. Ben je net als ik geen fan van water, lees dan ‘HELP, ik lust geen water’ voor een fris alternatief.

sexy guy drinking shirtless LiveLikeTom

2. Een doekje voor de ventilator

Airconditioning is lekker, maar te grote temperatuurverschillen zetten je lichaam extra aan het werk. Een ventilator is dan ook een verstandigere keuze. Op erg warme dagen haalt een gewone ventilator weinig uit. Boven de 30 graden kan het helpen om een kom ijskoud water voor de ventilator te zetten of een natte doek ervoor te hangen. De verdamping van het water geeft een koeler effect.

3. Bezoek een museum

Ja, je wilt graag naar het strand als het mooi weer is. Maar tussen 11 uur ’s morgens en 3 uur ’s middags kun je beter binnenblijven. De zonnekracht is dan namelijk het sterkst en de kans op verbranding of oververhitting het grootst. Ga dus lekker naar een museum; het is lekker rustig op warme dagen, terwijl binnen de airco zorgt dat de collectie én de bezoekers lekker koel blijven. Met een beetje mazzel beland je zelfs midden in de regen!

Moma Rain Room

4. Draag de juiste kleren

Luchtige kleding lijkt vanzelfsprekend, maar zweet je veel, dan kun je beter geen tanktop dragen. Dunne stoffen en loshangende kleding geven een verkoelend effect, maar je kunt natuurlijk ook ‘slimme stoffen’ dragen, die warmte doorlaten. Zelf ben ik fan van de AIRism van Uniqlo, maar draag ik ook regelmatig merino-wollen shirts van bijvoorbeeld Icebreaker. Die houden je lichaamstemperatuur constant en als bijkomend voordeel gaat de stof zelfs niet stinken na een lange warme dag. (Check hier de collectie vanBever).

uniqlo airism shirt liveliketom

5. Slim eten

Net als met het drinken van ijskoud water, kan ook eten zorgen dat je lichaam hard aan het werk gaat. Je kunt dat vermijden door op warme dagen (rood) vlees en proteïnerijk eten en junkfood te laten staan. Salades, groenten en fruit zijn een goed alternatief. Een gazpacho of recepten uit het Paleo-dieet zijn prima om uit te proberen op deze dagen.

6. Draag een hoofddeksel

Vanzelfsprekend draag je dit om verbranding van je hoofdhuid tegen te gaan. De isolerende werking van een pet of hoed is een fijne bijkomstigheid, net als de afvoer van zweet.

7. Koele zones

Je voelt je een stuk frisser als je nek, hoofd en polsen koud zijn. Heb je een ijskoud flesje water (met ijs bijvoorbeeld) dan kun je dus beter eerst je nek, polsen en hoofd koelen voordat je het opdrinkt.

Heb jij nog meer (of betere) tips? Laat hieronder een comment achter.

Ik ben benieuwd.