pink heart on red underground Amsterdam Canal Pride gay pride

Na jaren van gay prides en het vechten voor gelijke rechten voor minderheden, is er blijkbaar behoefte aan een hetero pride. Ik ben daar niet op tegen, integendeel zelfs. Maar hoe moet dat er dan uitzien, zo’n hetero pride parade? Deze 15 boten zouden niet misstaan in de optocht. 

 1. De Johan Derksen boot

Trots mag hij vooraan varen in de hetero parade: Johan Derken. De aanvoerder van heteronormatief Nederland heeft een boot vol met boze witte vijftigers geregeld compleet met snerende spreuken en kleedkamerhumor.

Dresscode: stoffige jasjes en onverzorgd haar, daar is geen homo aan te pas gekomen.

 1. Korte pittige kapsels boot

Al jaren  een stijlicoon en helaas het koperrood gespoelde voorland van menig huisvrouw: de korte pittige kapsel vrouw. Wat ooit begon als ‘praktische coupe’ werd al snel de Nederlandse variant van het Playmobil kapsel.

Dresscode: lekker jezelf, met een Toppers t-shirt, roze boa en natuurlijk een gedurfde streep kleur in je haar.

 1. De disco-boot

De laatste keer dat hetero’s echt gelukkig waren en uit konden gaan zonder gedoe, was in de jaren 70. Dus nog 1 keer: Earth, Wind & Fire, Chic en Rick James.

Dresscode: flare jeans en psychedelic t-shirt. Liefst met grote zonnebril en afro-pruik.

 1. De ANWB-boot

Het eerste merk dat zich durfde te committeren aan straight pride, vaart mee als derde boot in de optocht. Ludiek detail: de fietstassen aan de zijkant en de campingstoeltjes met bierblikjeshouder.

Dresscode: praktisch, comfortabel, voorbereid op elk weertype. Afritsbroek mag, mits je partner dezelfde heeft met een ander kleuraccentje.

 1. De Hotspot-mama-boot

De vrouwen op deze boot doen hun uiterste best om het leven te blijven leiden dat ze ook voor de zwangerschap hadden. Lekker aan de wijn met de kroost erbij, vooral op plekken waar kinderloze mensen gewoon willen zzp-en. Ondernemende types beginnen een webshop of marktkraam met baby-prullaria of knutselspullen.

Dresscode: up-to-date, maar net iets te strak.

 1. De vrijgezelle-boot

Normaal gesproken stormen ze in clubjes van max 15 meiden een homokroeg binnen. Maar tijdens heteropride krijgen ze eindelijk echt aandacht.

Dresscode: glitterende eenhoorn op je hoofd en engelvleugels op je rug

 1. De Mannenweekend-boot

Karten, mountainbiken, voetbal kijken, barbecuen en vooral: veel bier drinken. Deze boot heeft elk jaar een ludieke stripper, die niemand echt leuk vindt.

Dresscode: gewoon wat lekker zit, met een big reveal van uitgaanskleding eronder om indruk te maken.

 1. De Fitgirls-boot

Met meer testosteron dan de gemiddelde mannenboot, is de fitgirls-boot een feest van afgetrainde gratenpakhuizen en chagrijnige koppen met een parelwitte glimlach. Zwaaiend met yogamatten, bidons en elastieken flirten ze met de jonge papa’s, de hongerige Johan Derksen-types kwijlend achterlatend. Ondertussen selfies makend.

Dresscode: strakke sportlegging, met deels doorschijnende elementen en kort topje.

 1. De gedurfde types boot

Heleen van Rooyen moest helaas op het laatste moment afzeggen, maar ze is de inspiratie bron voor veel van de 50 tinten-types op deze boot. Swingers, throuples en middelbare vrouwen met 26-jarige toyboys: iedereen is welkom.

Dresscode: leer, latex, zweepjes en Tarzans.

 1. De Bankschreeuwers-boot

Het maakt niet uit welke mening je verkondigt, de bankschreeuwers zijn altijd tegen en laten dat duidelijk horen. Wees niet verbaasd als rond deze boot een walm van verschraald bier hangt en veel ‘godvers’ te horen zijn.

Dresscode: Derksen-snor, buik over de riem en t-shirts met spreuken die nooit grappig waren.

 1. De WinkelLeed-boot

Deze boot blinkt uit door de vlot ogende vrouwen en de op een bankje zittende zuchtende mannen erachter.

Dresscode: zij iets hipper dan hij, zodat je ziet waar het geld heengaat.

 1. De Dronken&Geil boot

De toppers en andere skihut-hits schallen uit de speakers van deze boot. Niemand wil erop gezien worden, maar het is wel retegezellig als je met z’n allen gaat, nietwaar?

Dresscode: zonnebankje teveel en vooral wat drankvlekken op je kleding.

 1. De tweede jeugd boot

Nog een laatste opleving voor het echte verval intreedt. Alles draait om uiterlijk en a-ritmisch dansen. Gelukkig hebben ze styliste Dyanne Beekman weten te strikken om mee te varen.

Dresscode vrouwen met korte jurkjes en knielaarzen, mannen dragen een iets te strak colbertje over een spijkerbroek.

 1. De goed gescheiden boot

Vlak na de scheiding ieder weekend dronken vanuit de tenen ‘ik leef niet meer voor jou’ meezingend, maar nu gelukkig ‘vrienden voor het leven’.

Drersscode: contrastrijk

 1. De Jonge papa’s-boot

Deze boot sluit traditiegetrouw Hetero Pride af, omdat dit de enige boot is die de moeite van het bekijken waard is. Masculien met een verzorgde touch, strak lijf, ongeschoren koppies met slaperige oogjes. Wegens in de grachten springende homo’s en vrouwvolk wordt deze boot extra beveiligd.

Dresscode: zo min mogelijk, maar een strakke jeans en bicep-vriendelijk t-shirt mogen ook.

Welke boten ontbreken er nog?

Voeg gerust je suggesties toe via de comments hieronder. Of lees ook: 20 typen homo’s die je in elke gay bar tegenkomt