station rotterdam centraal manhattan hotel

Rotterdammers zijn de ongekroonde koning(inn)en van de onderschatting. Terwijl de wereldpers ons links en rechts om de oren zwaait met lof en bewondering, lopen we zelf wat onwennig rond tussen de enthousiaste toeristen. Ja, we zijn trots en het begint allemaal wel ergens op te lijken. Maar we zijn er nog lang niet, denken we.

staalconstructie rotterdam centraal

 De eerste keer dat ik toeristen een foto zag maken van Rotterdam Centraal moest ik lachen. Wie gaat er nou een foto maken van “ons station”? Maar toen ik mijn eigen Facebook-album met Rotterdam foto’s doorbladerde bleek dat ik al sinds de bouw verschillende plaatjes had geschoten en ook altijd wel een nieuwe hoek ontdekte voor een spannend beeld.

Inmiddels ben ik gewend aan toeristen die de weg vragen. En dat zijn al lang niet meer alleen Duitsers die vragen naar ‘die Altstadt’. Nee, tegenwoordig komen ze vanuit de hele wereld en willen ze weten waar bepaalde hotels, restaurants of architectonische hoogstandjes liggen. Of coffeeshops. En telkens als ik iemand de weg heb gewezen, krijg ik te horen dat ze tijdens hun verblijf zo vaak en vriendelijk zijn geholpen door Rotterdammers. En dat ze het zo’n bruisende stad vinden.

Rotterdammers in de rij?

station rotterdam centraal met zonZelf blijven de Rotterdammers koelbloedig onder al die aandacht. Drukte in de Markthal? Dat was het op de gewone markt ook al! Prachtige architectuur, die hebben we met eigen ogen gebouwd zien worden. En dat is net zoiets als weten hoe een goocheltruc werkt. Restaurants die zelfs op doordeweekse avonden vol zitten? Gezellig, zolang je maar niet hoeft te reserveren. Dan lopen we wel door naar de buren; volgende keer beter. De grootste van dit en het beste van dat concurreren met de hoogste zus en de nieuwste zo. Soms moeten buitenstaanders ons wijzen op dingen die we zelf nog niet wisten. Zo snel gaat het.

Bij de opening van een nieuw burgerrestaurant naast Rotterdam Centraal staan mensen in de rij. Als Rotterdammers in de rij staan, betekent dat maar 1 ding: er is iets gratis! Twee Rotterdammers die wachten op de felbegeerde burger-voor-niets, bespreken het lijstje hotspots dat ze afgelopen maand hebben bezocht. Er lijkt geen einde aan te komen. Vervolgens worden de nog te openen highlights besproken. Als ze klaar zijn verzuchten ze ‘het wordt nog wel wat met Rotterdam’.

De beste burgerrestaurants van Rotterdam vind je hier. Weet je trouwens al wat het verschil tussen Rotterdammers & Amsterdammers is?