Bij Wenen denk je al snel aan Mozart en Sisi. Maar sinds Conchita als de nieuwe keizerin de stad opnieuw op de kaart zette, laat Wenen ook aan toeristen haar nieuwe gezicht zien. Oude gebouwen krijgen een nieuwe bestemming en laten Wenen als een Phoenix herrijzen in de citytrip-gidsen.

leopold museum vienna

pic: Galerie Stieinek

Zoals in veel Europese steden, zijn ook in Wenen de laatste jaren een flink aantal nieuwe hotspots ontstaan op plekken die vroeger een heel andere functie hadden. Als je het Hundertwasserhaus en Slot Schönbrunn al hebt gezien (bijvoorbeeld op de ansichtkaarten die je overal kunt kopen), is het dus hoog tijd om die andere prachtige plekken te gaan ontdekken.

Kunst & Cultuur

Zo is de ooit grootste broodfabriek van Europa inmiddels het mekka van moderne kunst. In de Ankerbrot Fabrik (uit 1891) vind je nu de prestigieuze gallerie Hilger Modern Contemporary. Ben je, net als ik, fan van fotografie dan kom je hier ook goed aan je trekken bij Ostlicht en Anzenberger Gallery.

ostlicht vienna architecture

Het MuseumsQuartier in Wenen is één van de meest populaire cultuurhotspots van de stad. Het complete terrein is maar liefst 60.000 m2 groot, met musea, restaurants en winkels. Vroeger waren dit de stallen van de keizer, maar nu dus een bruisend cultuurhart waar je met gemak een hele dag kunt doorbrengen. Het Leopold Museum en het Mumok zijn de grote trekpleisters, maar check voor je bezoek even MQW.at voor de actuele programmering. Grote kans dat je dan op een ander plek in het MQ belandt.

Slapen in de etalage

In de strijd tegen lege winkelpanden ontstond Urbanauts Street Lofts. Voormalige winkelpanden in het 4e district werden omgetoverd tot complete hotel-lofts en geven je een heel andere kijk op slapen in een hotel. In het 7e district vind je het minstens zo hippe ‘urban stay’ Daniel, dat comfortabele luxe biedt voor een rauwe prijs.

Hotel Daniel

Tunnelclubs

In Rotterdam heb je club Toffler, die in een voormalige voetgangerstunnel zit. In Wenen hebben ze twee tunnels omgebouwd tot club. Passage zit in de Babenbergerpassage. Van een geheel andere orde is de Albertenia-passage, met meerdere restaurants en een club met live-muziek.

Waterwerk

Dat ze in Wenen creatief omgaan met oude gebouwen, blijkt wel uit het Haus des Meeres Viviarum. Een voormalige afweergeschuttoren uit WOII doet nu namelijk dienst als het grootste aquarium van Oostenrijk. En als je wel van water houdt, maar niet als het met bakken uit de hemel komt, dan kun je hier op een regenachtige dag heerlijk wegdromen. (check ook: de sizequeens van het onderwaterleven).

pic: viennaphoto.wordpress.com

Filmpje pakken

Ik heb er inmiddels een gewoonte van gemaakt om tijdens een citytrip naar de bioscoop te gaan. In de meeste landen hebben ze namelijk wel een filmhuis waar films in de originele taal draaien en met een beetje mazzel zit daar iets Engels tussen. Of is het een arty-farty film zonder tekst. Maar het fijnste is om een bioscoop in een ander land te zien. Zo zag ik ooit een Bollywood-film in een zaal vol bellende Indiërs en dat was spectaculairder dan die hele film. Maar goed, in Wenen kun je je ook prima vergapen aan de bioscoop zelf. Zoals in het Filmcasino, dat er uitziet als een aflevering van Mad Men. Of de Gartenbaukino dat zelfs nog een theatraal doek in de zaal heeft hangen. (zie ook hoofdpic). Ook de Künstlerhauskino is de moeite waard als je de standaard Pathé-achtige complexen wilt vermijden.

Gay-Nightlife: Wenen verveelt nooit

Zoals je kunt lezen in ‘De overvolle gay-agenda van Wenen’ hebben de homo’s in de Oostenrijkse hoofdstad een druk balboekje. Ook het reguliere uitgaansleven is divers. Gaybars, gayclubs, populaire restaurants en een actuele party-agenda vind je hier. Voor de beste plekken om koffie te drinken, is dit lijstje een aanrader.

cafe Phil Vienna

Café Phil pic: cookiesound.com

Als je naar Wenen gaat kun je prima uit de voeten met 100% Wenen, inclusief leuke wandelingen. En de standaard highlights van een weekendje Wenen vind je ook in de Capitool Reisgids Wenen. Zelf lees ik het liefst die van National Geographic vanwege de fijne plaatjes 😉

Wat vind jij van Wenen?