Als je vrienden uit Amsterdam wilt zien, dan zul je naar Amsterdam moeten gaan. Andersom is namelijk veel te ver. Maar eerlijk is eerlijk: het is ook gewoon leuk om nieuwe plekken te ontdekken. Met een vriendin sprak ik af in een voormalige plantenkas. Of het was er gewoon naar vernoemd; dat weet je tegenwoordig nooit zeker. Het was er hip en je moest er zelfs van tevoren reserveren. Ongekend en ouderwets vond ik; maar misschien is Rotterdam gewoon een wat vrijere stad of hebben mensen er al bindingsangst als ze een etentje plannen.

Toen we vroegen of we mochten bestellen, zei de jongen in de bediening: ‘Dat vind ik wel.’ Dat vind ik dan al weer kut. Maar het hoort erbij. Pas na een half uur had ik door dat er niet één kleurtje in deze opgehipte vreetschuur zat. Het was een diner waarvoor alleen blanke mensen waren uitgenodigd, maar niemand was zich ervan bewust dat dat het selectiecriterium was. Zo leek het. Ze kwetterden er vrolijk op los en het was een teringherrie van jewelste.

Dit was dus De Plantage in Amsterdam. Hier doen hoogdravende mensen alsof ze Zwarte Piet verkeerd vinden. In een stad waar een witte burgemeester worstelt met politieke correctheid om te verbloemen dat z’n binnenstad vooral bestaat uit witte mensen, miljoenen toeristen en hooguit gekleurde medewerkers bij de Burger King. Maar in deze volière kwetterde het uitstervende blanke ras over hoe lekker het eten is. En hoe erg het allemaal wel niet is gesteld met de wereld. En hoe goed we het toch allemaal hebben. En hoe we discriminatie kunnen uitbannen, door bijvoorbeeld Zwarte Piet dezelfde kleuren als paaseieren te geven. Een piet of een ei, het is beide feestelijk nietwaar? Maar misschien zou dat overkleuren eens moeten gebeuren met al die mensen die hier wit zaten te wezen. Daar wordt de stad sowieso een stuk vrolijker van. Kijk maar eens hoe gezellig de steden zijn waar carnaval wordt gevierd.

Volgende keer spreken we gewoon weer af in Rotterdam. Of bij de Amsterdamse vestiging van Bazaar, toch nog een beetje Rotterdams.

Speciale update nav comment van ‘Gekke Henkie’: een paar vd vele foto’s die je tegenkomt als je Googlet.