Een winterdipje schijnt heel natuurlijk en normaal te zijn. Toch loop ik tegen januari/februari al aardig op m’n tandvlees en ligt een serieuze winterdepressie op de loer. Gelukkig kun je daar iets tegen doen, zonder pillen te slikken. Maar dan moet je wel al beginnen als het herfst is. Nu dus!

sunbed vitamine D winterdip

Mijn natuurlijke aversie tegen de winter wordt grotendeels ingegeven door de steeds korter wordende dagen. Zelfs op een zomerse dag vind ik al dat er te weinig uren in een dag zitten, maar als het later licht en vroeger donker wordt, bekruipt me het gevoel dat de natuur me zo min mogelijk wil laten doen. Het gebrek aan daglicht zorgt bovendien voor een vitamine D tekort en dat in combinatie met grijze wolken en regen, maakt dat ik al snel in een herfstdip beland, lang voordat de echte winter begint.

Vitamine D en daglichtlamp

Gelukkig kun je daar iets tegen doen. Vanaf september haal ik mijn daglichtlamp weer dagelijks uit de kast. Iedere ochtend staat ‘ie naast mijn laptop terwijl ik het nieuws doorneem. En het werkt dus echt: de extra hoeveelheid licht zorgt ervoor dat mijn humeur met de dag verbetert. Sommige mensen krijgen lichttherapie vergoed van hun zorgverzekeraar, maar het speeltje voor thuis moet je toch echt zelf betalen.

Update oktober 2015: sinds kort gebruik ik de Litebook Edge. Nee, geen gesponsorde lamp, gewoon netjes zelf betaald en erg blij mee 😉

In oktober 2015 heb ik dit model aangeschaft. Kan overal mee naar toe!

Als het echt herfstweer wordt (nu dus) ga ik wekelijks naar de zonnebank om een dosis vitamine D binnen te halen. Gunstig neveneffect is, dat ik minder snel verbrand als ik in de winter weer een weekje ga duiken in Egypte of een zonnig oord. Sowieso is het inplannen van een zonvakantie voor mij de beste remedie tegen welke dip dan ook!

#nibucha

‘s Winters kom ik ook meestal in een a-sociale modus, waardoor ik zo min mogelijk mensen wil zien. Het liefst zit ik thuis urenlang te ‘bingen’, met dank aan Netflix. Gelukkig heb ik mezelf nu al voorbereid op die modus en zorg ik dat ik minimaal eens per week een afspraak buiten de deur heb.
Mijn 7-dagen-planning is doorgaans heilig, maar voor deze winter heb ik die planning versoepeld en staan er al afspraken gepland. Maar dan wel met een heel andere insteek. Dat is allemaal het gevolg van de Ice Bucket Challenge. En daar krijg ik enorm veel energie van! Lees hier meer over Hoeveel de IceBucket Challenge mij opleverde.

Meer tips tegen de winterdip? Lees dan ook eens ‘vaarwel winterdip’.

Wat doe jij om de winterdip tegen te gaan?