gay Dublin gender neutral bathroom

Het woord ‘gender’ is inmiddels besmettelijker dat hiv. Deze week was het weer raak met HEMA, die in de winkel de kinderafdeling als zodanig gaat benoemen, in plaats van op de splitsen in de subcategorieën jongens en meisjes. En afgelopen zomer veroorzaakte het woord ‘gender’ nog een kleine rel omtrent de NS, die het vertrouwde ‘dames en heren’ gingen vervangen door ‘reiziger’.

Hetero-normatief Nederland staat beide keren op z’n kop om dit non-nieuws. Omdat iedereen zich tegenwoordig maar gekwetst en beledigd moet voelen, is het woord ‘gender’ olie op het vuur van onze schijntolerantie. Natuurlijk wil ik ook een gekwetste duit in het zakje doen. Merken: stop met het misbruiken van ‘onze’ zaak voor die van jullie.

Gender-issue: ‘Dames en heren’

NS en HEMA hadden de veranderingen ook geruisloos kunnen doorvoeren. Als NS had geroepen dat ze het ‘ouderwetse’ dames en heren ging vervangen, was er namelijk niets aan de hand geweest. Maar de persberichten haken natuurlijk mooi in op Amsterdam Pride en Rotterdam Pride, die strijden om gelijkheid van de alfabetsoep-community (LHBTQIPFCKU). En een beetje free publicity kan nooit kwaad, zo is de gedachte.

-> Lees ook over de regenboog-revolutie van Rotterdam of waarom het homohuwelijk afgeschaft moet worden .

De weerstand die het oproept bij de ‘goegemeente’ is echter niet van de lucht. Mijn weggeschoren nekharen gaan overeind staan van de walgelijke reacties die de merken te verduren krijgen. En ik ben hun ‘social webcare’ teams enorm dankbaar voor hun moedige pogingen om de goegemeente te sussen. Maar tegelijkertijd vraag ik me af of dit de acceptatie van sexuele diversiteit vergroot.

LHBTQI-ers (waar is de G eigenlijk?) worden op deze manier misbruikt voor de zaak van de merken: geld verdienen. Daar verdient de gemeenschap helemaal niets mee. Sterker nog, op deze manier verliezen we er juist op en belanden we juist nog verder in het verdomhoekje.

Terug de kast in

Natuurlijk is het fijn als er een maatschappelijk debat ontstaat over erkenning van seksuele, gender of andere minderheden. De manier waarop het nu gebeurt, lijkt me echter weinig constructief voor een fatsoenlijk debat. Mensen die er niets van moeten hebben, roeptoeteren om het hardst hoe belachelijk het is en duwen daarmee ontluikende minderheden in hun directe omgeving nog verder de kast in.

Liever zou HEMA de winst van de genderneutrale kleertjes stoppen in een onderwijsprogramma dat kinderen leert over identiteit, diversiteit en het omgaan hiermee. Dus ja: transgender modellen in de bushokjes en labels weggooien waar ze overbodig zijn. Maar doe dan wel of het de gewoonste zaak van de wereld is, zonder die sensatiezucht en borstklopperij. Dat is echt HEMA, toch?

Oh, en NS: waneer worden die omroepberichten daadwerkelijk geactualiseerd? Of zit er wat vertraging op dat traject?

Lees ook: Waarom de Rotterdam Pride wél een succes is! en  Pride Amsterdam te commercieel? Kom op zeg!